Életmód

2017.06.10. 12:40

Te is feltolod sűrű forgalomban a napszemüveged a fejedre, hogy jobban láss?

Az elterjedt, hogy tilos kézben tartani a telefont vezetés közben, és akit tetten érnek, az ellen eljárás indítható. Arról kevesebbet hallani, hogy az milyen hatással van a sofőrre, ha szabályosan kommunikál a készüléken. Egy kutatásból kiderült, 25 százalékkal több hibát vét az, aki bármilyen módon beszélget útközben.

A mobiltelefonálás vezetés közbeni veszélyeit emelte ki egy előadásban a napokban Benkő Mihály, a Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatala Műszaki Engedélyezési, Fogyasztóvédelmi és Foglalkoztatási Főosztályának főosztályvezető-helyettese.

– Veszélyes üzem a vezetés, de ha még telefonálással is tetézzük, akkor nagy baj lehet. Készítettünk egy felmérést, melynek célja az volt, hogy lássuk, ténylegesen mennyire tudnak koncentrálni a manőverekre, miközben beszélgetnek az alanyok.

A hívó előre megírt kérdéseket tett fel, humán és reál témában, például hány karakter a vezető neve, matematikai feladványok eredményeit tudakolta, tíz magyar megyét kellett megnevezni stb. Bebizonyítottuk, hogy ha kommunikál a sofőr, akkor huszonöt százalékkal több hibát vét, mint szabadvezetés közben – fejtette ki Benkő Mihály.

Példának elmondta, figyeljék meg magukon, akik vezetnek, hogy ha bekerülnek a sűrű forgalomba, és van rajtuk napszemüveg, akkor azt ilyenkor feltolják a fejükre, hogy jobban lássanak, vagy ha hangosan beszélgetnek az utastársak a kocsiban, akkor csendre inti őket, míg erősen koncentrál. Ha ez is zavaró, akkor mennyire az a mobilozás! - írja a beol.hu.

A példamutatás is fontos lenne, a közlekedők nevelése, hogy gyakorlatban is tapasztalják meg, mennyire nem tudnak figyelni, ha valaki elvonja a figyelmüket az útról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!