Életmód

2016.01.16. 12:20

Mit ne tegyél soha, ha óvni akarod a bőrödet? - 4 + 3 arcápolási tipp kamaszoknak

Kamaszkorban a bőrön megjelenő mitesszerek, pattanások nemcsak esztétikai, hanem lelki problémát is okoznak, sajnos ráerősítenek az amúgy is meglévő önbizalomhiányra. Hogyan segíthetünk? - kérdeztük Kemény Kata szépségtanácsadót.

Merklin Tímea

- Fontos, hogy ne össze-vissza próbáljunk ki mindenféle kozmetikumot, hanem kifejezetten kamaszoknak gyártott készítményeket alkalmazzunk a meglévő problémákra - halljuk a szakembertől.

A kamaszok bőrápolásának bemutatásához a 13 éves Gyöngyössy Karolina adta az arcát. Ő már tudja mennyire fontos a bőrápolás Fotó: Merklin Tímea

- A pattanások kialakulásában szerepet játszanak a tinédzserkori hormonális változások, de a környezeti hatások is ronthatnak az amúgy is problémás bőr állapotán. Ebben az életkorban megnő a faggyúmirigyek aktivitása. Ha elzáródik a mirigyek kijárata, és a bent lévő baktériumok nem tudnak távozni, gyulladás jön létre. A faggyúmirigyek elzáródását a bőr elhalt hámsejtjei és a bőrön lévő szennyeződések okozzák.

Ennek megakadályozásához elengedhetetlen a rendszeres arctisztítás. Ne szappant használjunk, mert túlságosan szárít és a szappanmaradványok is benne maradhatnak a bőrben, hanem kifejezetten erre a célra kifejlesztett arctisztító készítményeket. Az a jó arctisztító, amelyik gyengéden és speciálisan tisztítja a bőrt. Naponta kétszer érdemes alkalmazni.

Legalább hetente egyszer el kell távolítani az elhalt hámrétegeket, ennek eszköze az arcradír, amelynek hatását arckefével fokozhatjuk.

Végül mindig tonizáljuk a bőrt, naponta kétszer az arctisztítás, esetleges radírozás után. A tonik összehúzza a pórusokat, csökkenti a gyulladásokat. A legtöbb készítmény szalicilsavat tartalmaz, ennek van gyulladáscsökkentő, hámlasztó és antibakteriális hatása. (Krémezni a tinik arcát nem szükséges, ha mégis, az feltétlenül antibakteriális hatású legyen.)

Az arctisztító gyengéden és speciálisan tisztítja a fiatalok bőrét Fotó: Merklin Tímea

Olykor a kamaszok panaszkodnak, hogy valamelyik készítmény nem hat. Egyik sem hat, ha nem rendszeresen, hanem egy-két nap kihagyással használjuk. Vannak természetes anyagok, amelyekkel otthon is lehet kezelni az arcot, és a gyerekeket is megtaníthatjuk ezekre a módszerekre. Baktériumölő hatású a teafa olaj, amiből pár cseppet vízzel elkeverünk egy kupakban, és a vattapamacsot belemártva áttöröljük vele az arcot. Szintén baktériumölő az aloe vera növény nedve, ezzel is érdemes bekenni az arcot. Az almaecet vízzel higítva fertőtlenítő hatású. A kamillateás borogatás (arcon hagyott zsebkendővel) gyulladáscsökkentő. Ahogy a mézzel kevert kamillavirágok is, melyekből maszkot készíthetünk. A tejes-élesztős maszk B-vitaminokat tartalmaz. A pár csepp citrommal felvert tojásfehérje kellően táplálja a bőrt.

Nagy kérdés a kamaszoknál a smink. Szeretnék elfedni a pattanásokat, megdézsmálják anyuka alapozóját, de nem biztos, hogy nekik az megfelelő. Jobb a speciálisan pattanásos bőrre kifejlesztett színezett hidratálók használata, amelyek kitűnően fedik a bőrt. Esetleg használhatunk ilyenkor mattító hatású „bb” krémet.

MIT NE TEGYEN EGY KAMASZ AZ ARCÁPOLÁSNÁL?

1. Ne használjon irritáló hatású kozmetikumot, amelyik csíp, szúr, marja, az nem lesz jó!
2. Ne használjon zsíros alapozókat, krémpúdereket!
3. Ne feküdjön le sminkkel az arcán!
4. A pattanásokat ne piszkálja, nem szabad tekergetni, vakargatni, nyomkodni, a mitesszerek eltávolítását érdemes szakemberre bízni.

MIT TEHET A TINI MAGA A SAJÁT ARCBŐRE EGÉSZSÉGÉÉRT?

1. Tisztítsa rendszeresen!
2. Mosson gyakran hajat, és fésülje ki a homlokából, ezzel is védi a bőrét!
3. Igyon sok vizet, hogy a bőre is kellően hidratált legyen!

Ha nagyon gyulladt bőr, otthoni kezeléssel ne kísérletezzünk, orvoshoz kell fordulni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!