Életmód

2015.10.09. 07:39

Tudta, hogy minden öt másodpercben megvakul egy ember? - Mit tegyünk, hogy megóvjuk a szemünk világát?

Szombathely – Magyarországon évente 6 ezer 60 beteg veszíti el a látását, mintegy 4 ezer ember látását meg lehetne menteni. A tapasztalat az, hogy a magyarok csak akkor mennek orvoshoz, ha már baj van. A szemészet területén nem figyelünk oda a prevencióra. Pedig az időben kiszűrt esetek jól gyógyíthatók.

Bajdó Bettina

Október a látás hónapja. Az egészségügyi világszervezet szerint minden öt másodpercben megvakul egy ember, és percenként egy gyermek. A körülbelül 60 millió vak 70 százaléka a fejlődő országokban él. A látás világnapját az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Vision 2020 világméretű programja során 2000 óta rendezik meg október második csütörtökén. A program célja felszámolni két évtized alatt a megelőzhető vaksági okokat. Magyarország is csatlakozott a programhoz.

Dr. Bátor György, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház szemészeti osztályának vezetője elmondta, hogy Magyarországon évente 6 ezer 60 beteg veszíti el a látását, miközben a vakság nagyrészt megelőzhető, mintegy 4 ezer ember látását meg lehetne menteni. Az esetek 25 százalékában az ideghártya éleslátásért felelős területének, az úgynevezett makulának a degenerációja (elfajulása) okolható, ami 70–80 év fölött jelentkezik. A látásvesztést az esetek 16 százalékában a diabétesz, 14 százalékában a rövidlátás, 13 százalékában a glaukóma (zöldhályog), 7 százalékában pedig a szürkehályog okozza. A fennmaradó 25 százalékot egyéb szemészeti megbetegedések adják.

Dr. Bátor György azt ajánlja, hogy 40-45 év fölött ellenőriztessük szemünket. Fotó:Unger Tamás

A főorvos szerint mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy megóvjuk látásunkat. Azoknak, akiknek nincs látási problémájuk, dr. Bátor György azt ajánlja, hogy menjenek el az ingyenes szűrővizsgálatokra és ott ellenőriztessék szakemberrel a látásukat 40-45 éves kor fölött. Akik panaszokat is érzékelnek, azok keressék fel a szakrendelést, melyre nem kell a háziorvostól beutalót kérni. Ez nyár óta már a kórház szemészeti szakambulanciája mellett működik, így össze tudják hangolni a munkát. Az osztályvezető tapasztalata az, hogy a magyarok már csak akkor mennek orvoshoz, ha baj van, a szemészetben nem jellemző a prevenció. Pedig az időben kiszűrt esetek nagyon nagy hatékonysággal gyógyíthatók!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!