Életmód

2016.10.02. 17:10

Végállomás: a sürgősségi - A nagymama elölhagyott szívgyógyszere sok baj forrása lehet

Minden szülő rémálma a sürgősségi. Íme a leggyakoribb otthoni balesetek, amelyek miatt megsérülhet a gyerek.

S. Töttő Rita

A sürgősségi esetek közel felét a traumatológiai esetek teszik ki - szögezi le kérdésünkre Simon Gábor, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház újszülött-, csecsemő- és gyermek-osztályának vezető főorvosa, akitől azt tudakoltuk, milyen otthoni balesetek miatt kerülnek leggyakrabban a sürgősségire a gyerekek. A traumatológiai esetek azonban nem mindig ballépés, baleset miatti törést jelentenek... Ki gondolná, hogy a felhőtlen birkózások, játékok, a gyerek pörgetése is okozhat kellemetlen sérüléseket. Pedig így van, rándulás, ficam lehet a vége, amelyet a traumatológiai ambulancián látnak el. A másik rendkívül gyakori eset a véletlen mérgezés: a gyermek sürgősségi osztályra érkezők 8-10 százalékát viszik a szülők azért, mert azt gyanítják, a gyerek lenyelte az elé kerülő gyógyszert. A nagymama elöl hagyott szívgyógyszere pedig nem játék... - Sürgősségi osztályunk 24 órás megfigyelő egységében ilyenkor gyomormosást végzünk, ha bizonytalan, mennyi gyógyszert vett be a gyerek - árulja el a főorvos. Emellett megfigyelik a gyermek szívműködését, légzését. Ha pedig bebizonyosodik, hogy a gyógyszer már felszívódott, s intenzív ellátást igényel, átviszik az intenzív osztályra. - Az esetek többségében szerencsére azonban csak riadalom van, s nincs igazi mérgezés, ám amíg nem telik el egy bizonyos idő, ezt nem lehet bizonyossággal kijelenteni - teszi hozzá Simon Gábor.

Gyakori az is, hogy leesik a baba az asztalról, amikor kicsit arrébb megy a szülő valamiért. Az esetek többségében ugyan nincs következménye, s ha felsír a gyerek, illetve az akkut ijedtségen túl nem vehető észre rajta más tünet (nem lesz aluszékony, nem hányt, a kutacs nem domborodik elő), akkor nem lesz probléma. Persze ezeket a gyerekeket is megfigyelik, ám ha nem jelentkeznek a tünetek, elmondják a szakemberek, mit kell figyelni, és hazaadják. Ám ha tüneteket észlelnek, intenzív osztályra küldik a kicsit, mert koponyán belüli vérzés lehetséges. Nem ritka az sem, hogy a gyerek konnektorba nyúlt - ilyenkor a sürgősségin keresik az áramütési jegyet, megfigyelik a szívritmust, EKG-t tesznek rá, s csak akkor engedik el, ha a megfigyelés alatt mindent rendben találnak. Gyakoriak még a forrázások, melyeket a sérülés mértékétől függően látják el, a súlyos eseteket égési centrumokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!