Életmód

2017.04.09. 11:36

Vigyázat, jön a melanomaveszély!

A tavasz beköszöntével eljött az egyre lengébb, és egyre kevesebbet takaró ruhák ideje is. A bőrrák kockázatára nem lehet elégszer felhívni a figyelmet: az UV-sugarak indikálta betegség leginkább azokat fenyegeti, akiknek több anyajegyük van.

Vadas Krisztina

Már a szezon elején érdemes bőrgyógyásszal megvizsgáltatni a bőr jóindulatú elváltozásait, sőt, akinek sok van, azoknak nyáron a rendszeres szűrés javallott.

Egy 2015-ös kutatás szerint az anyajegyek számából következtetni lehet arra, mekkora a bőrrák - pontosabban legsúlyosabb típusa - a melanoma kialakulásának kockázata az adott személy esetében. De nem csak őket fenyegeti a veszély: vannak kutatások, melyek arra mutatnak rá, hogy a melanoma olyanoknál is kialakulhat, akiknek nagyon kevés anyajegye van.

Mindenképp keressük fel az orvost, ha új anyajegyet, vagy bármilyen más új bőrtünetet, foltot találunk, de akkor is, ha egy régi anyajegy változott meg, határvonala, színe más lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!