Megújult hulladékgazdálkodás Vas megyében

Zöldudvarok és lomtalanítás

2017. augusztus 04., 07:29
2017. január 1-től folyamatos átállással, Vas megye 216 településén, a kommunális és a szelektív hulladék kezelésére az STKH Sopron és Térsége Nonprofit Kft.-t jelölte ki fővállalkozóként az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. A terület nagysága miatt az STKH jelenleg, alvállalkozók bevonásával végzi a közszolgáltatási feladatok ellátását. Cikksorozatunkban információkkal, gyakorlati tudnivalókkal adunk segítséget a Vas megyében is megvalósuló korszerű rendszerhez való kapcsolódás megkönnyítésére.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 1
G->reklam_mentes: 0

A zöldudvarok csak pár éve jelentek meg Magyarországon. Ezek nagyobb mennyiségben felhalmozott, de válogatottan beszállított hulladék átvételére kialakított telephelyek a hulladékgyűjtésben komoly előnyöket jelentenek mind a lakosság, mind pedig a közszolgáltató számára. A zöldudvarok (Vas megyében összesen 6 településen) lehetőséget biztosít a lakossági hulladék felelős és biztonságos elhelyezésére. A megszokott csomagolási hulladékon felül még további 14-féle hulladékot szállíthat be a lakosság, az átlagos háztartási mennyiségben ingyenesen.

A zöldudvar igénybevételének feltétele, hogy az üzemeletetést végző hulladékgazdálkodási közszolgáltatónak ügyfele legyen a hulladék beszállítója. Ezt a lakcímkártya-adatok egyeztetésével ellenőrzi a beléptetéskor a zöldudvar kezelője. Szintén feltétel, hogy hulladékgazdálkodási-díj tartozása ne legyen az igénybevevőnek. Amennyiben a nyilvántartás fizetési elmaradást mutat, lehetőség van a helyszínen azonnali rendezésre és így a hulladék átadható.

A felhalmozódott kacatoktól, tönkrement eszközöktől lehet kulturáltan megszabadulni, ha a zöldudvari lerakást választják: elektronikai cikkek, bútorok, nagyméretű gyerekjátékok, lakásfelújítás során keletkező törmelék, gumiabroncs, fáradt olaj stb. szállítható be ide.

A nyitvatartási időről és a lerakható hulladékfajtáktól tájékozódhat az STKH honlapján. A még kihasználható beszállítási lehetőségekről az Ügyfélszolgálati Irodában kérhet tájékoztatást.

A törvényi szabályozás értelmében a zöldudvarok működése kiválthatja a településeken rendszeresen megszervezett lomtalanítást. Ez pontosan azt jelenti, hogy az illetékes önkormányzat dönthet úgy, hogy a közszolgáltatótól megrendelt lomtalanítás helyett a 20 km-en belül kialakított zöldudvarokba való egyéni beszállítást választja. A lomtalanítás megrendelése továbbra is önkormányzati hatáskör marad.

A zöldudvarban anyagfajtákra szétválogatott, lakossági hulladékot lehet elhelyezni ingyenesen, az önkormányzati szabályozással meghatározott mennyiségben. A kvótán felül csak lerakási díj ellenében vehető igénybe a rendszer.

A sorozat következő részében a zöldhulladék-gyűjtés, komposztálás lesz a téma.

2017. augusztus 04., 07:29

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...