Erdővédő

2011.04.27. 15:03

WWF: percenként 35 futballpályányi erdő tűnik el

Az erdők világszintű, drámai eltűnésének veszélyére figyelmeztet a Természetvédelmi Világalap (WWF).

MTI

A szervezet legújabb tanulmánya szerint, ha a fakitermelés az eddigi ütemben halad, 2050-re a veszteség elérheti a 230 millió hektárt. Az ilyen mértékű növekedés pedig világszerte jelentős negatív hatással lehet a klímára, a faji sokszínűségre és a gazdasági fejlődésre.
   
Jelenleg a Föld percenként 35 futballpályányi erdős területet veszít el.
   
A WWF a fakitermelés elleni gazdasági és politikai összefogásra szólított fel.
   
"Az erdők a Föld legfontosabb természeti kincsei közé tartoznak: gondoskodnak a tiszta levegőről, megakadályozzák az eróziót, javítják a talaj minőségét, szűrik és tárolják az ivóvizet. Ráadásul számos vállalkozás függ a hosszú távú használatuktól. Az erdők védelme ezért nem csak a politika feladata" - mondta el Philipp Göltenboth, a WWF németországi képviselője.
   
A tanulmány bemutatja, hogyan járhatna el közösen a politika és a gazdaság a fakitermelés ellen. Példának hozza fel Borneó szigetét, ahol egy 220 ezer köbkilométeres területen a tartós vadgazdálkodásra álltak át a vállalkozások.
   
Ezzel egyidejűleg a WWF megszigorította a föld használatának és védelmének kritériumait is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!