f1

2015.02.24. 11:07

Jó a "sisakszabály", vagy nem?

Talán nem is egyértelmű? Vettel sisakjának tervezője elmondta véleményét.

Tajthi Andrea

Foto: Scuderia Ferrari

A múlt héten kiderült, hogy mostantól szabályban rögzítették, hogy egy szezon során csak egy-féle sisakfestést alkalmazhatnak a versenyzők, annak érdekében, hogy a versenyzők könnyebben felismerhetők legyenek verseny közben.

Jens Munser, aki sisakok festésével foglalkozik, és például Sebastian Vettel fejvédőjét is kipingálta, úgy véli, hogy a Forma-1-es versenyzők a sisakjaik segítségével fejezik ki magukat.

"Ez (a szabályzás) elveszi a lehetőséget a versenyzőktől, hogy kifejezzék magukat." - mondta Munser a Speed Weeknek, majd megkérdezték tőle, meg tudná-e kerülni a szabályt.

"Minden attól függ, hogy értelmezzük a szabályt. Mi számít dizájn módosításnak? Csak a szín? És lesz valaki aki minden verseny előtt átnézi mindenki sisakját?"

Munser akár be is perelhetné az FIA-t az elmarad bérek miatt, hiszen ha például Vettel idén 10 különböző sisakot rendelne, de a szabályok miatt csak egyet használhat, az Munsernek jövedelemkiesés.

"Ha! Nem, számomra inkább móka sisakokat tervezni és festeni a versenyzőknek. Nem arról van szó, hogy nagy vagyonra akarok ebből szert tenni. Összességében, nem a Forma-1 az, amiből megélek, de az igaz, hogy jó reklámot jelent."

Munder Felipe Massa elméletére is reagált, a brazil szerint ugyanis a szabályzás jó, hiszen a sisak a versenyzők "második arca", erről ismerhetők meg.

"Ő nem azon versenyzők közül való, aki változtatni szokott a dizájnon, de időnként nála is feltűnik egy speciális verzió, mint például utolsó Ferraris versenyén. A szabály szerint ezt sem tehetné meg többet, ahogy Monacoban sem, hazai versenyen sem, és semmilyen más eseménykor sem, mint például mikor Jenson Button édesapja emlékére rózsaszín sisakra váltott." - mondta Munser.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!