f1

2015.03.02. 14:45

Itt vannak a sisakszabály részletei

...és még pár finomság a frissített sportszabályzatból

Tajthi Andrea

Fotó: Mercedes AMG Petronas

Az FIA közzétette a Forma-1 új, sisakdizájnokra vonatkozó szabályának részleteit.

Ahogy korábban már szó esett róla, az FIA mostantól szabályba foglalja, hogy egy szezon során csupán egyféle sisakfestéssel versenyezhetnek a mezőny tagjai.

"Annak érdekében, hogy a versenyzők könnyebben megkülönböztethetők legyenek a pályán, mikor sisakban vannak, a versenyzők bukósisakjának minden egyes versenyhétvégén, szinte tökéletesen ugyanolyannak kell lennie egy versenyszezon során." - áll a sportszabályzat 21.1-es cikkelyében.

A sportszabályzat legújabb verziója a rajtszámokra is kitér.

Tavaly óta a versenyzők saját maguk által választott, állandó rajtszámmal versenyeznek, de eddig nem volt egyértelműsítve, mi történik a választott számmal ha a versenyző távozik a Forma-1-ből, vagy visszavonul.

A szabályban foglaltak szerint: "Egy versenyzőt visszavonultnak kell tekinteni, ha két egymást követő versenyszezonban nem vesz részt."

Ennek értelmében két évvel az adott versenyző visszavonulása után rajtszáma újra kiosztható.

A csapatok bemutatói, demói kapcsán is módosult azt autókra vonatkozó szabály. Eddig az aktuális évi autóval nem demózhattak a csapatok, most azonban lazul az a szabály. Az aktuális autóval demózhat a csapat, de "kizárólag az aktuális szezon befejezte után, és még a következő szezon megkezdése előtt."

Továbbá: "A bemutató során nem teljesíthetnek 15 km-nél többet, és csak a kifejezetten erre a célra kialakított gumikon futhatnak."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!