f1

2016.10.31. 15:25

Nincs doppingteszt a Forma 1-ben?

Jenson Button nyilatkozta nemrég, hogy évek óta nem vetették alá doppingvizsgálatnak, illetve más versenyzőről sem tud, akit teszteltek volna.

Szabó Bence

Fotó: McLaren

Sok más sportággal ellentétben, ahol komoly teljesítménynövekedéssel járhat egy-egy tiltott anyag alkalmazása, a Forma 1-ben talán kevésbé bizonyulnának hasznosnak a doppingszerek, így nem is ellenőrzik a pilótákat. Jenson Button mégis úgy véli, a mostani lazaság nem fér bele, szigorítani kellene a szabályokon, pláne jövőre. Korábban nem volt ritka, hogy véletlenszerű vizsgálatokon vettek részt a versenyzők, azonban Button évek óta nem tapasztalt ilyet.

„Idén még egyszer sem vizsgáltak meg, és másról sem nagyon tudok. Régen általánosak voltak a tesztek, de úgy tűnik, a véletlenszerű ellenőrzések ideje lejárt, még vizeletmintát sem adunk a verseny után.” – nyilatkozta.

A brit pilóta a következő szezontól kezdve kötelezné a WADA-t, hogy térjenek vissza a rendszeres ellenőrzéshez, tekintve, hogy az autók vezethetősége nagyobb fizikai igénybevétellel fog járni, így csábító lehet némi teljesítményfokozó használata. Sokkalta inkább fennáll ennek a veszélye, mint idén vagy ezelőtt pár évvel. – figyelmeztetett Jenson Button.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!