f1

2016.05.27. 17:54

A versenytársak kételkednek a McLaren feltámadásában

Hiába bizonygatja az előrelépést a wokingi istálló, a többiek mást tapasztaltak.

Kovács Noémi

Fotó: McLaren

Mind a McLaren vezetősége, mind a csapat versenyzői azzal kalkuláltak, hogy a monacói versenypálya lehet az a helyszín, ahol az idei évad folyamán a legjobban teljesíthetnek. Ennek oka az lenne, hogy a hercegség versenypályája nem igényel akkora motorerőt, mint a többi, így akár az erős pontszerző helyek közelében is lenne keresnivalójuk.

Eric Boullier ráadásul odáig merészkedett, hogy a McLaren alvázát a harmadik legjobbnak minősítette a Mercedes és a Red Bull fejlesztése után, saját alvázukat egyértelműen a Ferrari, a Toro Rosso és a Williams megoldása elé sorolta, így nagy előrelépést várt a továbbiakban csapatától. Ennek nyomát viszont nem látják a versenytársak.

„Itt talán jobban teljesíthetnek, de a top csapatokat jelenleg nem fogják tudni megverni. Ez nem csak a motortól függ, hanem az autótól is. Pillanatnyilag nem hiszem, hogy az autójuk lenne olyan jó, mint a Mercedesé, a Red Bullé vagy a Ferrarié. Talán van olyan szinten az autójuk, hogy ezen a pályán lenyomják őket, de máskülönben nem tudják megverni őket.” – kommentálta a látottakat a Williams versenyzője, Felipe Massa. A Toro Rosso versenyzője, Carlos Sainz jr. sincs meggyőzve a McLaren igazáról.

„Rengetegen beszélnek arról, hogy milyen erős lesz a McLaren. A McLaren folyamatosan fejlődik és az itteni alacsony tempó jól jöhet nekik. Itt, Monacóban lesz a legszorosabb csata középmezőnyben: a Force India mindig is jó mechanikai tapadást produkál, mi nagy leszorítóerővel rendelkezünk, ami a segítségünkre lehet, a McLaren pedig a kettes fokozatot igénylő kanyarokban teljesít jól. Az ultra lágy gumik a Williamsnek is segítségére lehetnek a tavalyi problémák orvoslásában és így kisebb lehet a hátrányuk, mint idáig.” – kezdte a Toro Rosso versenyzője.

„A legjobb alváz még mindig a Mercedesé, a Red Bullé és a Ferrarié, a McLarennek még bizonyítania kell. Amennyiben nagyon erősnek mutatkoznak majd itt, akkor elmondhatjuk, hogy erősebb az alvázuk a miénknél. Viszont ezt még nem bizonyították, úgyhogy nem jelenthetjük ki.” – fűzte hozzá Sainz.

A versenytársak véleménye egyelőre reálisnak mutatkozik, mivel a csütörtöki szabadedzésen Jenson Button a tizedik, Fernando Alonso pedig a tizenkettedik pozícióban landolt, ami kissé alulmúlta a várakozásaikat. A 2009-es világbajnok szerint az első szárny problémája igényli a legsürgősebb megoldást, Alonso azonban továbbra is optimista maradt.

„Tisztában vagyunk vele, hogy a pálya karakterisztikája sok lehetőséget tartogat számunkra. Lehet, hogy arra számítottunk, hogy kicsit versenyképesebbek leszünk a szabadedzésen. Azonban nyugodtnak kell maradnunk, hiszen az autóban még rengeteg a potenciál és szombatig arra is rájöhetünk, hogyan hozhatjuk ki ezeket belőle.” – kezdte a kétszeres világbajnok.

„Az edzésen nem volt túl jó az egyensúly, nagyon alulkormányzott volt az autó, szóval még jelentősen javulhatnak a köridőink. Szombaton jön el az igazság pillanata, mi pedig élni fogunk a lehetőséggel.” – tette hozzá Alonso.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!