f1

2015.08.29. 12:00

Alonso szenvedős Monzára számít

Fernando Alonso lélekben már felkészült egy újabb „fájdalmas” hétvégére az Olasz Nagydíjon.

Gyimesi Brigitta

Fotó: Varga András

Fernando Alonso és Jenson Button lesújtó Belga Nagydíjon vannak túl: habár a Honda új specifikációjú erőforrással készült Spára, a motorokat többször is ki kellett cserélni a hétvége folyamán (a két McLaren összesen 105 rajthelyes büntetést szedett össze ezzel), a futamot pedig egy kör hátrányban fejezték be. Monzában valószínűleg nem kell büntetésre számítani, ám miután a versenynaptár leggyorsabb pályája következik, a Honda teljesítménybeli lemaradása még inkább nyilvánvaló lesz ezen a futamon. Alonso eleinte „nem érzett nagy különbséget” a Hungaroringen és Spában használt két Honda-motor között, ám később finomított a megjegyzésén.

„Manapság az F1-ben csak aprókat lehet előrelépni” – nyilatkozta a kétszeres világbajnok. „Ha kapsz néhány plusz lóerőt, gyorsabbnak érzed magad, de ez sajnos nem mindig elég, ha mérföldekkel le vagy maradva a többiektől. Mindent rendbe fogunk rakni és remélhetőleg versenyképesebbek leszünk, ám ez egy lassú és fájdalmas folyamat, amit csapatként kell átvészelnünk.”

Monza hasonlóan felejthető futam lesz a McLaren számára, a pilótáknak pedig igencsak nehéz lehet úgy versenyezni, hogy tudják, semmi esélyük egy jó eredményre.

„Nagyon nehéz és kemény jelenleg a helyzet” – ismerte be Alonso. „Reméljük, hogy tanulhatunk majd belőle, de Monza a pálya karakterisztikája miatt ugyanolyan nehéz lesz, mint Spa.”

A spanyol azonban még mindig szívvel-lélekkel végzi a dolgát, annak ellenére, hogy az első 11 futamból mindössze kettőn végzett pontszerző helyen.

„Kétféleképpen tudod megközelíteni az ilyen szituációkat” – vázolta Alonso. „Optimista maradsz és a csapattal együtt dolgozva minél hamarabb igyekeztek megoldani a problémákat, vagy pesszimistaként csak azon agyalsz, hogy nem éri meg még megpróbálni sem. Nem hiszem, hogy az utóbbi hozzáállás lenne a nyerő stratégia. Továbbra is folytatjuk a munkát, a helyzet folyamatosan javul. Spában – és majd Monzában – sajnos nem látszik ebből sok minden, mivel mindkét pályán a motorerő dominál, de mindenképpen jó irányba haladunk.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!