f1

2016.06.26. 16:49

Az F1 csak nyer a Brexittel?

Anyagilag legalábbis úgy néz ki...

Tajthi Andrea

Fotó: Tóth Zsombor

Bernie Ecclestone feltehetően csak nevet a markában Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépése kapcsán, tekintve hogy az angol font gyengülésének köszönhetően a Forma-1 gyakorlatilag 180 millió dollárt nyer.

Az F1 székhelye Londonban van ugyan, de a cég dokumentumai alapján kiderül, hogy a legtöbb bevétel a partnerektől, a kereskedelmi szerződések alapján, USA-dollárban folyik be. Ezzel szemben a kiadások többsége, például a 352 fő alkalmazott kifizetése fontban történik, így a font gyengülésével e tekintetben is több dollár marad a cégnél, mint eddig.

Az F1 könyveléséből kiderül, hogy a 2014. december 31-ével zárult üzleti évben a sport bevétele 1,8 miliárd dollár volt, melyből 1,2 milliárd a versenyek promótereitől, illetve a televíziós közvetítésekből folyt be. Reklám- és szponzorbevétel 254,4 millió dollár volt.

Ecclestone nem hatódik meg Európától, ennek már áprilisban is hangot adott, mikor elmondta, ő nem látja, hogy az EU bármit is nyújtott volna Angliának, szerinte Nagy-Britanniának semmilyen gazdasági előnyt nem jelent az, ha az Európai Unio tagja.

2014-ben Ecclestone azt mondta: "Lassan, de biztosan megtörténik az, amit megjósoltam. Azt mondtam 10 évvel ezelőtt, hogy a gazdaság (Európában) hamarosan harmadik-világbeli lesz. Európa Németországra és Franciaországra épült. Így kezdődött az egész. Franciaország elbukott, és Németország sem fest jól."

A Brexit a csapatoknak is adhat egy kis löketet. Ugyan nyolc csapat állomásozik Nagy-Britanniában, pénzmozgásaik javarészt dollárban történnek.

Ezzel szemben nem ilyen fényes a helyzet, a silverstone-i pálya tekintetében, mivel bevételei döntő többsége a jegyeladásokból származik, fontban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!