f1

2016.05.27. 14:08

Bianchi családja beperli az FIA-t és a Manort is

Az elhunyt versenyző családja nem nyugszik bele abba, hogy minden felelősséget fiúkra hárítottak a baleset kapcsán.

Kovács Noémi

Jules Bianchi a 2014-es Japán Nagydíjon szenvedett halálos kimenetelű balesetet. Az FIA által felállított vizsgálóbizottság azonban minden felelősséget a versenyzőre hárított, amit a Bianchi család már akkor sem és azóta sem tudott elfogadni. Ezért bíztak meg egy angol ügyvédi irodát a per lefolytatására, hogy az idáig megválaszolatlan kérdésekre is választ kaphassanak.

„Igazságot akarunk szolgáltatni Julesnek és tisztázni akarjuk azon döntések sorozatát, amelyek a fiúnk halálához vezettek a 2014-es Japán Nagydíjon. A családunknak rengeteg megválaszolatlan kérdése van, és úgy érezzük, hogy Jules halála elkerülhető lett volna, amennyiben nem hoznak sorozatosan hibás döntéseket.” – mondta el Philippe Bianchi.

A Bianchi család egy angol ügyvédi irodát, a Stewarts Law-t bízta meg a per lefolytatásával, amelyet így értelemszerűen Angliában tartanak meg. Az irodánál az egyik partner, Julian Chamberlayne képviseli a családot, egy tájékoztató levelet a per megindításáról már el is küldtek az FIA-nak, a Formula One Groupnak és a Marussia utód csapatának, a Manornak.

„Jules Bianchi halála elkerülhető lett volna. Az FIA balesetekkel foglalkozó bizottsága e baleset kapcsán számos javaslatot tett arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne javítani a biztonságon a Forma-1-ben, azonban azt már nem állapították meg, hol történtek azok a hibák, amelyek Jules halálához vezettek. A Bianchi család számára meglepő és elkeserítő volt, hogy az FIA Jules-t hibáztatta, miközben más következtetéseket is levontak az esetről, számos tényezőt figyelembe véve.” – állt az ügyvédi iroda nyilatkozatában.

„A Bianchi család eltökélt szándéka, hogy ezzel az eljárással az érintettek válaszokkal szolgáljanak és vállalják a felelősséget a hibákért. A jelenlegi és a jövőbeni versenyzők számára is fontos tényező, hogy biztosak legyenek abban, hogy valóban a biztonság szerepel az első helyen. Amennyiben Szuzukában is ez lett volna a helyzet, Jules Bianchi még mindig életben lenne és abban a sportban versenyezne, amit mindig is szeretett.” – tette hozzá Chamberlayne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!