f1

2015.09.04. 13:18

Motorcserék tömkelege a Renault-nál

Daniel Ricciardo, Daniil Kvyat és Carlos Sainz Jr autójában is motort kell cserélni a hétvége folyamán.

Gyimesi Brigitta

Fotó: Charles Coates/Getty Images/Red Bull Content Pool

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke már korábban megerősítette, hogy a Red Bull mindkét autójába beszerelik a hatodik belsőégésű motort, ez a lépés pedig automatikusan egy tízhelyes rajtbüntetést von maga után. A legújabb hírek szerint azonban Ricciardo további 15 hellyel sorolódik hátrébb (a turbófeltöltő, az MGU-H és az MGU-K cseréje miatt), Kvyat pedig még öttel (szintén turbófeltöltő-csere miatt).

Mivel a Red Bull ezzel valószínűleg kibérelte a McLaren szomszédságában lévő rajtsort, az osztrák istálló a Honda belga példáját követve átválthat a hetedik belsőégésű motorra – az új szabályok szerint ugyanis a fennmaradó rajthelybüntetések tulajdonképpen elévülnek, a második cserét így ingyen elvégezhetik. Ezzel a lépéssel a csapat növeli a szabadon felhasználható erőforrásainak a számát, a két relatíve friss motort pedig a szingapúri és japán hétvégéken szabadon váltogathatják majd, mielőtt Sochiban debütál a Renault új specifikációjú erőforrása.

Nemcsak az anyacsapatot sújtja a monzai balszerencse. Carlos Sainz Jr Toro Rossójában szintén motort kell cserélni – a spanyolnak ez lesz az ötödik erőforrása, amely tízhelyes büntetéssel jár együtt.

Sainz még a Belga Nagydíj felvezető körén kényszerült kiállni elektronikai problémák miatt; noha két kör hátrányban csatlakozott a mezőnyhöz, a Toro Rosso végül a motor megóvása érdekében a verseny feladása mellett döntött. A vétkes erőforrást alapos vizsgálatnak vetették alá, az eredmények pedig nem lehettek túl kecsegtetőek, a Renault ugyanis a belsőégésű motor kicserélését javasolta.

A fiatal spanyolnak eddig sem volt egyszerű a hétvégéje: még az első szabadedzésen megpördült a Parabolicában, aminek következtében egy órát elvesztegetett a tesztidőből. Noha nehéz helyzetből várja a vasárnapi rajtot, Sainz reménykedik, hogy sorsa hamarosan jobbra fordul, az elmúlt négy versenyt ugyanis műszaki problémák miatt fel kellett adnia.

Összesen 15 motorcsere volt eddig az Olasz Nagydíj alatt, ám ezek közül nem mindegyik vont büntetést maga után: Sainz mellett csupán a két Red Bull és a két McLaren kap még rajtrácsbüntetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!