f1

2016.05.27. 14:48

F1: Eltörölték a sisakfólia-szabályt!

Fellélegezhet Alonso, mégsem kell a 18-as karika.

Kovács Noémi

Fotó: Glenn Dunbar/Williams

A Forma-1 irányító testülete, az FIA az idei évtől tervezte bevezetni a sisakfólia letépését tiltó szabályt. Már a szezon elején nyilvánvalóvá vált, hogy ezzel lesz némi gond, ezért a Charlie Whiting vezette testület előbb a spanyol, majd a monacói versenyhétvégéig tolta el a szabály alkalmazását, de csak nem csitultak az indulatok.

A sisakfólia letépésének és eldobásának tilalmát főként környezetvédelmi okokkal indokolták a döntéshozók, azonban ezzel se a csapatok, se a versenyzők vitorlájából nem tudták kifogni a szelet. Fernando Alonso konkrétan odáig merészkedett, miszerint lassacskán elő kell venniük a 18-as karikát ahhoz, amennyiben meg akarják mondani, hová tudják tenni a verseny közben letépett sisakfóliát.

Azonban úgy tűnik, hogy az FIA-n belül győzött a józan ész, így újragondolták a szabályozást és nem csak enyhítettek a lehetséges szankciókon, hanem teljesen eltörölték azt. Ennél fogva továbbra is büntetlenül lehet megszabadulni a sisakfóliáktól – amivel egyébként a biztonsági előírásoknak is eleget tesznek, mivel így még kevesebb éghető anyag landol a pilótafülkében.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!