f1

2017.02.06. 08:57

Mosley: Hiba volt kirakni Ecclestone-t

Max Mosley úgy véli, a Liberty Mediának az új struktúra azonnali kiépítése helyett meg kellett volna tartania Bernie Ecclestone-t.

Gyimesi Brigitta

Mosley és Ecclestone régi cinkostársak, még karrierjük korai szakaszaiban kovácsolódtak össze, ez a kapcsolat pedig Mosley 16 éven (1993-2009) át tartó FIA-elnöksége alatt sem szakadt meg. Ecclestone a hetvenes évek végén ragadta magához az F1-es hatalmat, a vezérigazgatói pozíciót pedig egészen múlt hónapig megtartotta, amikoris a Liberty Media felvásárlását követően Chase Carey lett a sport új vezérigazgatója, Bernie-t pedig tiszteletbeli igazgatóvá „fokozták le”. Mosley szerint ez egy elhamarkodott lépés volt az amerikaiak részéről.

„Nehéz kezdetük lehet” – utalt az új tulajdonosokra Mosley. „Amiben [Bernie] tényleg zseniális volt, az a promoterek és szervezők, és alapjában véve az egész bajnokság felépítésének a kezelése volt. Egy újonnan érkezett számára, akinek nincsenek meg a személyes kapcsolatai, nehéz lehet mindez. Ha rajtam múlt volna, megtartottam volna, hogy továbbra is csinálja azokat a dolgokat, amikhez láthatóan remekül ért, és azokra a dolgokra fókuszáltam volna inkább, amikkel még sem nem foglalkozott, mint például az interaktív televízió, virtuális valóság, közösségi média, internet és ilyesmi. Az ilyen területeket kissé elhanyagolták az F1-ben, és valószínűleg ez az, amiben a Liberty nagyon jó lesz.”

Mosley a technikai szabályváltozásokkal sem teljesen elégedett, amelyek következtében az F1-es autók máshogy fognak kinézni és jelentősen gyorsabbak lesznek a szélesebb abroncsok és a nagyobb leszorítóerő miatt.

„Személy szerint úgy hiszem, rossz irányba mentek” – kritizálta a szabályalkotók legújabb döntését Mosley. „Kevesebb aero és több mechanikai tapadás, én ezt az utat választottam volna. Az autók szándékosan jóval gyorsabbá tétele megkérdőjelezhető döntés, mivel az FIA által hozott elmúlt 40-50 év szabályai mind arra irányultak, hogy az autókat lassítsák – lassítsák vagy biztonságosabbá tegyék, elvégre a sebesség egyenlő a veszéllyel.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!