f1

2016.05.04. 16:53

Rosberg reméli, hogy az ellenzők is megbarátkoznak a pilótafülkék védelmével

A német versenyző úgy gondolja, hogy szükség van az ilyen irányú fejlesztésekre.

Kovács Noémi

Fotó: Mercedes AMG Petronas

Legutóbb a sportág mindenható ura, Bernie Ecclestone adott hangot a pilótafülke részben zárttá tételével kapcsolatos ellenérzéseinek. Mivel az FIA célul tűzte ki a biztonság fokozását a versenyzők fejének védelme terén, a csapatok – egyelőre – két megoldással álltak elő: a Halo-rendszerrel és a védőplexis megoldással.

Mindkét konstrukció némileg zárttá tenné a pilótafülkét, erre pedig a Forma-1-ben még nem volt példa, így igencsak megoszlanak erről a biztonsági irányról a vélemények a sportág résztvevői illetve a rajongók körében is. Mindenesetre Bernie Ecclestone – és az 1976-ban súlyos balesetet szenvedett Niki Lauda – is a fejlesztések ellen van, azonban Niko Rosberg szerint igenis szükséges ez a módosítás.

„Az biztos, hogy szükségünk van rá. Ez a legnagyobb veszélyzóna, ami érintetlen terület maradt a sportunkban és sajnos néhány halálos kimenetelű balesetnek is tanúi lehettünk ennek következtében, ezért ez mindenképpen olyan terület, ahol fokoznunk kell a biztonságot. Jelenleg ez a legfontosabb terület és jó látni, hogy milyen haladás történik ezen a téren, biztos vagyok benne, hogy megtaláljuk a megoldást.” – kezdte a német versenyző.

„Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy ez nem ideális a hagyományok szempontjából, de tudjuk, hogy kompromisszumot kell kötnünk. Azonban a sportág történelmében, ahonnan az egész biztonsági fejlődés útnak indult, minden kompromisszumon alapult. Minden egyes változás, amelyről az elmúlt 60 év során beszélhettünk pontosan ugyanilyen fogadtatásban részesült, pontosan ugyanilyen aggodalmak merültek fel a megjelenés megváltoztatásával szemben, mondván, hogy minden rondább lesz. Ez minden egyes alkalommal ugyanolyan. Egyszerűen csak el kell fogadnunk ezt, remélhetőleg az ellenzők is túlteszik magukat ezen. Természetesen tiszteletben tartom és elfogadom a véleményüket, de remélem elfogadják, hogy ez a helyes irány a Forma-1 számára.” – tette hozzá Rosberg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!