f1

2015.09.04. 08:37

Stewart: Az F1-nek meg kell mentenie a klasszikus nagydíjakat!

A háromszoros világbajnok igencsak szomorú lenne, ha a klasszikus pályák törlődnének a naptárból.

Kovács Noémi

Az egykori skót versenyzőt az Autosport faggatta arról a monzai nagydíj hétvégéjén, hogy mi a véleménye az olyan nagy F1-es hagyománnyal rendelkező országok küszködéséről, mint Németország és Olaszország, illetve Franciaország.

A kérdés nem is lehetne aktuálisabb, hiszen ezen a hétvégén a tifosik fellegvárában teszi tiszteletét a száguldó cirkusz és a héten Bernie Ecclestonenak volt már néhány olyan megjegyzése, miszerint az Olasz Nagydíj szerződését annak 2016-os lejáratát követően nem hosszabbítják meg.

Emellett Németország két híres pályája, Hockenheim és Nürburgring is anyagi gondokkal küszködik, az idei évben például egyik pálya sem tudta megrendezni a Német Nagydíjat – ami éppen emiatt törlésre is került. Persze nem szabad elfeledkezni a franciákról sem, akik szintén anyagi nehézségek miatt szálltak ki az F1-es futamrendezésről még 2008-ban.

„Ez nem jó irány. A franciák kezdték az egész autósportot azzal, hogy versenyeket tartottak Franciaországban. Németországnak ott a Mercedes-Benz, a Porsche és így tovább, ezeknek a cégeknek is viszonylag nagy múltjuk van. Szomorú vagyok, mert a történelem nagyon fontos, hiszen sokat lehet tanulni belőle és ez olyan hagyomány, amelyre szükségünk van.” – kezdte Stewart.

„Nagyon szomorú lennék, ha Monza kiesne a naptárból. Rendkívül negatív lenne a Forma-1 számára és általánosságban az autósport számára, ha Monza nem tudná meghosszabbítani a szerződését – egyik vagy másik oldalról kompromisszumot vállalva. Nem számít, hogy hol vagy a világon, ha kimondod a bűvös szót - Monza, mindenki rögtön tudja, hogy miről van szó: ez a város az Olasz Nagydíj otthona. Monza karizmája és a közönség szenvedélye meghaladja bármely más nagydíjét a világon. Még az én időmben is felemelő érzés volt, amikor a tömeg futott a pályán. Ennek a mai napig nincs vége.” – folytatta a háromszoros világbajnok.

„Monza egyike a legnagyszerűbb pályáknak – sokáig ez volt a leggyorsabb versenypálya a világon. A híres Curve Grande, Ascari és Parabolica, mindegyik nagyszerű kanyar része a sportág történelmének. Vitathatatlanul fontos, hogy ezt lássák mind az olaszok, mind Monza elöljárói, csakúgy, mint Bernie. Bernie ezt tudja jól. Reménykedem és imádkozom, hogy megtalálják a megoldást.” – fűzte hozzá Stewart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!