f1

2017.01.11. 20:14

Vasseur vezetőségi nézeteltérések miatt távozott

Frederic Vasseur Renault-csapatfőnök lemondásának oka a vezetőségen belül tapasztalt megosztottság volt.

Gyimesi Brigitta

Fotó: Renault Sport F1

A Renault szerdán jelentette be Vasseur „közös megegyezésen alapuló” távozását, valamint hogy az istállót egyelőre Jerome Stoll (elnök) és Cyril Abiteboul (ügyvezetői igazgató) irányítja. Vasseur döntése valamilyen szinten önfeláldozásnak is beillik, ugyanis elmondása szerint azért hagyta ott a Renault-t, mert a vezetőségi szinten meglévő különféle irányelvek és filozófiák csak hátráltatták volna a franciákat.

„A csapat menedzsmentjében mindenkinek más meglátásai voltak a jövőbeli irányt illetően, így az tűnt a legésszerűbbnek, ha elmegyek” – nyilatkozta. „Ha sikeres akarsz lenni az F1-ben, egyetlen csapatvezetőre van szükség és egyetlen irányelvre; különbözőségek esetén csak a munkafolyamatot lassítod.”

Vasseur csak múlt héten döntött a felmondásról, miután több vezetőségi megbeszélésen is részt vett.

„Rögtön az előző szezon végét követően volt egy megbeszélésünk, ahol megpróbáltuk megtalálni a 2017-re érvényes legjobb kompromisszumot és legjobb szervezési rendszert” – folytatta. „Egy-két hetet kivettem ezután, a döntésemet pedig január első hetében hoztam meg. Sokkal jobb most rögtön megállni. Kissé frusztrál, ennek ellenére pozitív érzéssel távozok: remek munkát végeztünk együtt jó pár téren, például a munkaerő növelése, a vállalat átszervezése és a pálya menti munkálatok szempontjából. Hatalmasat fejlődtünk az elmúlt szezon során, az elkövetkező hetekben és hónapokban pedig számos kiváló mérnök csatlakozik a csapathoz. Az itt dolgozó 1000 emberrel való közös munka csodálatos élmény volt számomra, mert ez egy igazi versenyistálló. Ami a frusztrációt illeti, olyan, mint amikor megépíted egy ház alapzatát, majd az első méter után abbahagyod... de minden rendben van. Döntöttem.”

A mostmár volt csapatfőnök szerint minden a helyén van ahhoz, hogy a Renault jelentőset előrelépjen idén.

„A cél a top öt” – hangzott az ambiciózus kijelentés. „Ez realisztikus cél, mert az alapok erősek. Új arcok is jönnek majd megfelelő tapasztalattal a hátuk mögött, és ez lesz az első autó, amit specifikusan a Renault-erőforráshoz terveznek. A motor is remekül fejlődik, minden jól halad.”

Egy év nem sok idő, így a kérdés adott: Vasseur számára ennyi volt az F1-es álom?

„Őszintén szólva, ez egy remek tapasztalat volt. Rengeteget tanultam” – mondta. „Lesz-e a jövőben olyan projekt, amiért visszajönnék? Nem tudom, majd meglátjuk. Ami biztos, hogy szenvedélyesen szeretem a versenyzést, a versenyzés pedig nem csak az F1-ből áll.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!