Felsőcsatár

2015.04.25. 13:41

A kettészakadt falu - Tragikomikus falugyűlés Felsőcsatáron megromlott hajfestékkel, elrontott frizurával és 17 millió forintos cigarettával

Mélyen gyökerező, kibékíthetetlen ellentétek, feloszlófélben lévő képviselő-testület és taps - gúnyos és őszinte. Így látta egy kívülálló a péntek esti tragikomikus felsőcsatári falugyűlést.

Budai Dávid

Már napokkal korábban sejteni lehetett, hogy a péntek esti falugyűlésen - finoman szólva -  elszabadulhatnak az indulatok Felsőcsatáron. Aztán ez Lendvai Gábor polgármester félévértékelője után be is következett.

A falugyűlés előtti percekben szabályosan izzik a levegő a kultúrház előtt, a két – látszólag kibékíthetetlen ellentétben álló – tábor tagjai egymás között latolgatják az esélyét annak, hogy mire számíthatnak. Abban az egy dologban viszont megvan az egyetértés, hogy valami készül... Ekkor még nem tudhatom, hogy Kiss Gábor alpolgármester előző nap egy levelet juttatott el a falu lakóihoz, amiben a jelenlegi polgármestert különféle vádakkal illette, valamint arról is írt, hogy lehetetlen vele együttműködni. És akkor még az sem világos számomra, hogy a négytagú képviselő-testület már elhatározta, hogy feloszlatja magát, csupán a bejelentés van hátra.

A probléma röviden az, hogy a jelenlegi polgármester, Lendvai Gábor úgy érzi, hogy a korábbi polgármester, Kratochvill Attila irányítja a háttérből a négytagú képviselő-testületet, amelynek tagjai a jelenlegi faluvezető minden javaslatát megvétózzák, ezért ellehetetlenítik a település irányítását. Ezzel szemben a képviselők tagadják, hogy bárki is irányítaná őket a háttérből, viszont úgy vélik, hogy Lendvai Gábor nem tűri, ha valaki másképpen gondolkodik, mint ő, ráadásul döntéseit sok esetben egyedül hozza meg.

illusztráció: Budai Dávid

A csordultig telt kultúrházban tapintható a feszültség pénteken este fél hétkor, amikor Lendvai Gábor elkezdi félévértékelőjét. Véleménye szerint furcsa helyzet alakult ki, mert választottak egy új polgármestert, viszont a képviselők a régi polgármestert képviselik. Kisebb zúgolódás támad, amikor a polgármester elmondja, hogy szerinte muszáj lesz megemelni a helyi adókat, mivel a bevételük rendkívül kevés.

Az első taps akkor érkezik a falu lakosságától, amikor az először megszervezett Szépkorúak estéje kerül szóba, egy kis személyeskedéssel fűszerezve. Ritka pillanat, amikor egy időben hallani őszinte és gúnyos tapsot... Úgy tűnik, legalább annyian támogatják az új polgármestert, mint a régit. Anélkül, hogy a részletekben nagyon elmerülnék, vannak minduntalan visszatérő témák -  mindkét oldalról: a traktor, a patakpart kotrása, a határátkelő és az Arany János utcai fák kivágásának kérdése. Mindkét fél homlokegyenest másképpen lájta a történteket. Én elsőre mindenkinek igazat adok, aztán a másik verziót hallva mindig elbizonytalanodom, majd rájövök, nincs egyetlen nagy igazság, csak több kicsi, jelen esetben legalább kettő.

Elsőként Lendvai Gábor felesége szólal fel a polgármesteri beszámoló után. Szenvedélyes, érzelmektől fűtött szavait a korábbi polgármesterhez és Kiss Gábor alpolgármesterhez intézi. A vádak között az általa bérelt üzlethelyiségben elromlott fűtés, az emiatt tönkrement hajfestéken és elrontott frizurán kívül az útsó hiánya is szóba kerül. Felszólalását természetesen taps kíséri - gúnyos és őszinte egyaránt.

Kiss Gábor remek retorikai érzékkel, a: „Miért nem a színpadra szervezik a családi színjátékot?” mondattal vezeti be mondandóját, amelynek lényege a vádak visszautasítása, miszerint nem csinálnak semmit, illetve egy történet a "17 milliós cigiről", amit Majthényi Lászlóval szívott el a Megyeházán, és ennek köszönhetően a falu 17 millióhoz juthat majd a jövőben... A hangulatot, akárcsak egy jól rendezett színdarabban, egy kellő pillanatban megcsörrenő telefon vicces csengőhangja oldja, amit tulajdonosa - ahogy az ilyenkor lenni szokott -  kínosan hosszú ideig nem tud kikapcsolni, általános derültség - a gyűlésen először és utoljára.

A remek szónoklatba azonban komoly hiba csúszik, amikor a tíz éve a faluban élő alpolgármester "heves vérmérsékletű krobót népeknek" nevezi a falu lakosságát. A pejoratív jelzőt többen kikérik maguknak, fütty és taps (gúnyos, őszinte) zúg fel, több tiszteletet követelnek. Egy felszólaló a "ki szolgál kit" filozófiai fejtegetésbe bocsátkozik, majd elhangzik: a falu érdeke mindenek előtt. Taps -gúnyos és őszinte. A Kiss Gáborhoz intézett nyílt okítás persze csak olaj a tűzre.

Most kis szünet következik a két tábor összecsapásában, valaki javasolja, hogy maximum tíz perc lehessen egy hozzászólás, Varga Éva pedig a háza melletti törmelék elszállítatásáról érdeklődik. A falu doktornője, dr. Grastyán Katalin kér szót, finoman megfeddi a polgármestert, hogy sok dologban nem egyedül kellene döntenie, majd szenvedélyes felszólalásában rámutat arra, hogy a falu két párta szakadt, és ennek nem szabadna így lennie. Taps - először és utoljára csak őszinte.

A lélegzetvételnyi szünet elég ahhoz, hogy a két tábor képviselői erőt gyűjtsenek. Többen kiállnak Lendvai Gábor mellett, újból terítéken a fakivágás ügye, majd új elemként a focicsapatra költött pénzek felhasználása színesíti a palettát.

Végre szót kap a volt polgármester, Kratochvill Attila. Szenvedélyes és dörgedelmes beszédében megvédi a négy képviselőt, az utóbbi nyolc évet, majd számon kéri az új polgármestertől az elmúlt fél évet. Itt már kiabálás van és nyílt vádaskodás, sőt elhangzik: „Attila! Te miért rugdostad a testületi ülésen a széket 8 évig?” Még egy órán át feszülnek egymásnak a kettészakadt falu jelenlévő képviselői. A képviselő-testület feloszlatásáról végül konkrét döntés nem születik, de úgy tűnik, minden ebbe az irányba mutat. Félek azonban, hogy ettől még a faluban nem lesz béke...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!