Felsőcsatár

2015.05.04. 12:59

Feloszlatta magát a felsőcsatári képviselő-testület - Július végén újra választ a falu

Felsőcsatár - Megtörtént az, ami már az áprilisi falugyűlésen sejthető volt: feloszlatta magát a felsőcsatári képviselő-testület. Július végén ismét polgármestert és képviselőket választanak a faluban.

Budai Dávid

Múlt szerdán feloszlatta magát a felsőcsatári képviselő-testület. A testületi ülésen négy igen és egy ellenszavazattal döntöttek így a falu vezetői. Az egyetlen nem Lendvai Gábor polgármestertől jött, akit döntésének okáról kérdeztünk. A polgármester elmondta: ő nem arra esküdött fel, hogy a képviselő-testületet feloszlassa, hanem arra, hogy együtt dolgozzanak. A négy igennel szavazó képviselő döntését azzal indokolta, hogy képtelenek együttműködni a tavaly októberben polgármesternek megválasztott Lendvai Gáborral. Azt a polgármester is elismerte, hogy ellehetetlenült a közös munka, de mint kifejtette, lett volna más módja is az ügy rendezésének. A faluban ugyanis három "tartalék" képviselőt is választottak, így ha hárman lemondanak tisztségükről, akkor ők a távozók helyére léphettek volna. Ennek elsősorban azért van jelentősége, mert a képviselő-testület feloszlatása jelentős költséggel jár. Lendvai Gábor szerint egy város könnyedén beilleszti költségvetésébe egy időközi választás anyagi terheit, de ez az ő falujuk esetében komoly érvágás lesz. Megtudtuk: a választás költségei minimum félmillió forintos terhet jelentenek majd, de akár az egymillió forintot is elérhetik a kiadások. A polgármester hozzátette: ráadásul előfordulhat az is, hogy amennyiben a feloszlatásról most szavazó képviselők újra megmérettetik magukat, ugyanezt a testületet szavazzák meg, mert mint kiderült, Lendvai Gábor nagy valószínűséggel újra fog indulni. Sőt: az sem kizárt, hogy a szavazás érvénytelen lesz, akkor pedig újabb választást kell kiírni, ami újabb költséget jelent.

Lendvai Gábor Felsőcsatár polgármestere. Fotó: Unger Tamás

Az időközi választás azonban még odébb van, mivel a törvény úgy rendelkezik, hogy a választási bizottság nyolcvan-száz napon belül tűzi ki a szavazás napját, ez Felsőcsatár esetében várhatóan  július 26-a lesz, a pontos dátumról szerdán dönt a választási bizottság. Arra a kérdésre, hogy addig mi lesz a faluval, Lendvai Gábor úgy válaszolt: addig minden marad a régiben. Testületi ülések valószínűleg lesznek, de július végéig csupán napi fenntartással foglalkoznak, befizetik a számlákat, és elvégzik a kötelező teendőket, de helyi rendeleteket már nem hoznak, így csodákra nem kell számítani. Mint ahogyan az sem csoda, hogy a képviselő-testület most feloszlatta magát, hiszen ez a kezdet kezdetén benne volt a levegőben, csakhogy a választások után hat hónapot mindenképpen ki kellett várniuk. A polgármester szerint az emlékezetes falugyűlés óta valamelyest csitultak a kedélyek, sokan tisztábban látnak, és valószínűleg sokan rádöbbentek arra, hogy nem kedvezett a falunak az, hogy a korábbi képviselő-testületet választották újra az új polgármester mellé.

Kiss Gábor alpolgármestert is megkérdeztük, ő hogyan látja a kialakult helyzetet. Az alpolgármester szerint a képviselő-testület feloszlatása elkerülhetetlen volt, mivel Lendvai Gábor polgármesterrel nem tudtak együtt dolgozni. A „tartalék" képviselők javára történő lemondást azért nem tartotta elfogadható útnak, mivel szerinte a pár tucat szavazatot kapott képviselőjelöltek nem a választók akaratát tükröznék. Véleménye szerint demagógia a költségekre hivatkozni egy időközi választás esetében, hiszen a szabad választás a demokrácia egyik alappillérre, ugyanakkor megjegyezte, nem volt könnyű meghozni ezt a döntést. Szerinte a falu érdekei nem fognak csorbát szenvedni a pár hónap múlva esedékes választásokig sem, mivel mindenki van annyira felnőtt, hogy tudja kezelni ezt a helyzetet, a kötelező feladatokat, ahogyan eddig is, ezután is el fogják látni. Kiss Gábor arra a kérdésre, hogy indul-e az időközi választáson, határozott nemmel felelt.

Most már csak bizakodni lehet, hogy júliusban egy együttműködésre képes, a falu javát szolgáló képviselő-testület áll föl.

A botrányos felsőcsatári falugyűléssel foglalkozó cikkünket, itt olvashatja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!