Vb2022

2022.11.29. 18:19

Ecuador legyőzésével Szenegál nyolcaddöntős

A katari világbajnokság A csoportjában sorsdöntő meccsen győzte le Szenegál Ecuadort.

Sütő Dániel

Forrás: MTI/AP/Aijaz Rahi

Ecuador–Szenegál 1-2 (0-1). Al -Rajján, Kalifa Nemzetközi Stadion, világbajnoki labdarúgó-mérkőzés, A csoport, 3. forduló, vezette: Turpin (francia).
Ecuador: Galíndez – Angelo Preciado (Porozo, 85.), Félix Torres, Hincapié, Estupinán – Franco (Sarmiento, a félidőben), Gruezo (Cifuentes, a félidőben), Caicedo – Plata, Estrada (Reasco, 64.), E. Valencia. Szövetségi kapitány: Gustavo Alfaro.
Szenegál: É. Mendy – Sabaly, Koulibaly, Jakobs, Ab. Diallo – Ciss (N. Mendy, 74.), P. Gueye – I. Ndiaye (Abass, 75.), I. Gueye, I. Sarr – B. Dia (P. A. Cissé, 90+5.). Szövetségi kapitány: Aliou Cissé.
Gólszerzők: Sarr (44. – tizenegyesből), Koulibaly (70.), illetve Caicedo (67.).

Komoly rangadó lett az A csoport utolsó fordulójában Ecuador és Szenegál csatája. A dél-amerikaiaknak győzelemmel vagy döntetlennel biztos a továbbjutása, vereséggel csak abban az esetben, ha Katar legyőzi Hollandiát, és közben a saját gólkülönbsége jobb marad a hollandénál. Szenegálnak mindenképpen győznie kellett a továbbjutáshoz, mivel nagy eséllyel a döntetlen nem lett volna elég. 

Az előzetes várakozásoknak megfelelően a nyugat-afrikaiak irányítottak, a kilencedik percben Sabaly ugratta ki a jobb oldalon Diát, aki 12 méterről a jobb kapufa mellé tüzelt. Szenegál birtokolta többet a labdát, de egészen a félidő végéig nem sikerült újabb nagyobb helyzetet kialakítania. A 39. percben egy jobbról beküldött szabadrúgás után Ciss fejelt 13 méterről a háló tetejére. Öt perccel később Sarr tört előre a bal oldalon, a keresztező Hincapié pedig már csak szabálytalankodva tudta feltartóztatni a 16-oson belül – a megítélt büntetőt a sértett értékesítette (0-1).

Szünet után áttevődött a játék a szenegáli térfélre, elkezdett nyomni Ecuador. Cifuentes találta el elsőként Mendy kapuját, de lövése nem volt veszélyes. A 67. percben Ecuador első szögletéből betalált – Torres csúsztatta meg, Caicedo pedig a túlsó kapufához közel, három méterről jobbal a kapu jobb oldalába belsőzte a labdát (1-1). Három percig örülhettek Alfaroék – Gueye előre ívelt szabadrúgásába Valencia szerencsétlenül ért bele, a labda Koulibaly elé került, aki nem hibázott öt méterről (1-2). 

A dél-amerikaiak már nem tudtak komoly gólhelyzetet kialakítani, így meglepetésre Szenegál jutott tovább másodikként az A csoportból.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!