Foci

2014.07.26. 06:56

Itthon is beindult a gépezet

Nem sokkal a világbajnokság után pénteken itthon is beindult a labdarúgás gépezete. Mármint az első osztályú bajnokság, hiszen a nemzetközi porondon érdekelt csapataink korábban rajtoltak.

Bodor Ferenc

Tavaly ilyenkor már nélkülünk focizott Európa, idén azonban a Debrecen és a Diósgyőr még talpon van. A Fradit két vereséggel búcsúztatta a Rijeka, a Győr pedig könnyűnek találtatott a Göteborg ellenében. Bár a Rába-partiak önbizalomtól nem mentes edzője elégedetten nyilatkozott, mivel a hazai 0:3 után idegenben 1:0-ra győztek. A Fradi óriási csalódást okozott szurkolóinak, nem csoda, hogy többször felharsant a Puskás Ferenc stadionban az elégedetlenséget jelentő füttyszó.

A pénteki rajton a bajnok Debrecen 1:1-es döntetlent ért el az újonc Nyíregyháza otthonában. Pár nappal a nyitány előtt napvilágra hozták az élvonalbeli klubok gazdasági eredményeit. A 16 csapat bevételi oldala 13,8, a kiadási pedig 17,88 milliárd volt. Ez azt jelenti, hogy 4 milliárd veszteséget „termeltek” az első osztályú csapatok, említsük meg, hogy a Haladás nem tartozik a veszteséges klubok közé. A zöld-fehérek 2 millió plusszal zártak 2013-ban. A komoly veszteségek esetén magára valamit is adó cég vagy vállalkozás lehet, hogy bedobja a törülközőt. Ám a fociban ilyesmi szóba sem jöhet. Hétről hétre újra ünnepeljük a jól fizetett „aranylábúakat”. Bár a pénzeket hétpecsétes titok őrzi, csak egy-egy elejtett félszavas mondatból derül ki, mennyiért futnak ki a zöld gyepre a mi kis sztárocskáink. Bezzeg a topcsapatok klasszisainak pontosan tudjuk a jutalmazását. A gazdálkodáson kívül a bajnokságok szakmai színvonalának sorrendje is nyilvánosságra került, a mi kis „háztáji” vetélkedésünk a 72. helyen áll, Románia is előttünk jár.

A fogadási csalások bírósági tárgyalásai jó ideje tartanak, ebben a szakaszban az is kiderült, hogy már az utánpótlásmeccsek sem mindenkor tiszták. Találtak ugyanis itt is gyanús meccseket. Éppen akkor, amikor ez a sokak által sokra tartott korosztály idehaza bukott nagyot. A szépreményű, belőtt frizurás, tetkós magyar ifjakat előbb Ausztria alázta, majd a portugál fiatalok földbe döngölve mutatták meg, milyen is a foci már ezen a szinten is. Hazai környezetben ez nagy égés, még akkor is, ha az Izrael elleni 2:1-es győzelemmel harmadik lett a Mészöly Géza által irányított csapat csoportjában, és ott lehet a jövő évi világbajnokságon.

Az U19-es válogatott Ausztria elleni sima veresége kapcsán egy 44(!) évvel ezelőtti eseményt idézünk fel. 1970 októberében Szombathelyen a Városligeti pályán Vas megye ifjúsági válogatottjának vendégeként szerepelt az osztrák ifjúsági válogatott. Olyan csapattal jöttek „sógorék”, akikből többen válogatottak lettek és komoly bajnokságokban szereplő csapatokban folytatták. Elég, ha csak a világválogatottig menetelő Krankl, majd a válogatott Obermeyer nevét említem. A Csiszár – Kiss I. Stieber, Balogh – Baumgartner, Tóth (Lakner), Kustos, Kulcsár – Király, Varga Z. (Galántai) Horváth Z. összetételű vasiak (edző: Sarlós László) Király 83.percben lőtt góljával 1:0-ra verték osztrák riválisaikat.Akik jártasak a vasi futballban, azok tudják, kik azok, akik később – ha nem is válogatottságig – de vitték valamire. Ebben csak az a szomorú, hogy ha sikert keresünk, akarunk, akkor többnyire a régmúlt emlékek között kell tallóznunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!