Foci

2015.01.02. 13:35

Mozgalmas esztendő: Király Gábor Münchenben kezdett, Londonban zárt

Mozgalmas 2014-es esztendőt tudhat maga mögött Király Gábor. Az évet még Münchenben kezdte a rutinos kapus, mint az 1860 csapat legjobb játékosa, ősszel azonban már Londonban futballozott – és a magyar válogatottba is visszatért.

Tóth Gábor

2012 és 2013 után a 2014-es év elején is Király Gábort választották meg a német másodosztályban szereplő 1860 München szurkolói a csapat legjobb játékosának (néhány nappal korábban, decemberben szerződést hosszabbított vele a klub). Tavasszal pedig a kapitányi karszalagot is viselhette a rutinos kapus. Ősszel, egészen pontosan augusztus végén azonban – némi meglepetésre – elfogadta az angol másodosztályba frissen kiesett Fulham ajánlatát. Király 2009-ben ingyen szerződött Münchenbe, öt év, 168 mérkőzés után közel 100 millió forintért került Londonba. A Fulham kapuját öt bajnokin védte eddig, illetve a kupákban állt a gólvonalon.

– Jött egy remek lehetőség, én pedig mindent átgondolva döntöttem, amikor elfogadtam a Fulham ajánlatát – fogalmazott Király Gábor. – Megtisztelőnek éreztem, hogy 38 évesen megkeresett London legrégebbi klubja. Tisztában voltam azzal, hogy nem én leszek az elsőszámú kapus, az azzal is, hogy nem csak a pályán lesz dolgom. Ugyanis két fiatal, ám tehetséges srácot is kell segítenem a tanácsaimmal, a rutinommal. Huszonkét éve futballozom, ebből 18 esztendőt külföldön töltöttem. Nem vitás, már megyek ki a korból, ezért is vonzott az új feladat, az új kihívás. A kapusedzőnk például 32 éves – igaz, kiváló szakember. Jól érzem magam Londonban, megbecsülnek a klubnál, remek közegben tölthetem a napjaimat. Továbbá Angliában egészen elképesztő hangulat veszi körül a futballt, örülök neki, hogy ennyi idősen ismét részese lehetek ennek a miliőnek. Vagyis nagyszerűen döntöttem, amikor visszatértem a szigetországba.

Angliában az ünnepek alatt sincs pihenő, a Fulham december 20-án, 26-án és 29-én is bajnokit játszott, január 1-jén pedig FA Kupa meccset vívott.

– Tisztában voltam azzal, hogy mit vállalok, korábban már játszottam Angliában, vagyis nem hatott meglepetésként a meccsdömping – árulta el Király Gábor. – De itt amúgy is három-négy naponta mérkőzést rendeznek. Azt viszont bevallom, hogy a testem, a szervezetem már érzi a terhelést – de még állom a sarat, élvezem a futballt. Néha a korkülönbség is elgondolkoztat. Például mikor a Leeds ellen védtem, a cserekapus éppen aznap töltötte be a 18. életévét. Van olyan csapattársam, aki 1997-ben született. Én 1997-ben már a Herthában védtem...

Mit hoz a jövő, hogyan tovább?

– Tervszerűen élem az életem, építem fel a pályafutásomat – tudtuk meg Király Gábortól. – Egyelőre a szezon végéig köt szerződés a Fulham csapatához, maradjunk annyiban, hogy minden a tervek szerint alakul. Még 22 meccs hátra van a Championshipben, most az a dolgom, hogy a lehető legjobb eredményhez segítsem a klubomat.

Király Gábor 1998-ban mutatkozott be a magyar válogatottban. Az ősszel visszatért – a már az egykori herthás csapattárs, Dárdai Pál által irányított – nemzeti csapatba. Jelenleg 92-szeres válogatott, 2. a válogatottsági örökrangsorban, a legtöbb válogatottságal rendelkező magyar kapusnak vallhatja magát (Fazekas László szintén 92, míg Bozsik József 101 válogatottságot számlál).

– Mindig is azt vallottam, hogy a válogatottban szerepelni megtiszteltetés. Én szívesen leszek cserejátékos, labdaszedő, szertáros, ha azzal segítem a csapatot – szögezte le Király Gábor. – Örülök, hogy Dárdai Pál számított rám az ősszel, és bízom benne, hogy ez tavasszal is így lesz. Legalábbis igyekeztem olyan teljesítménnyel előrukkolni a pályán, az edzéseken, hogy a lehető legjobb benyomást keltsem a szakmai stábban. Ugyanakkor a jövőről még nem egyeztettem a kapitánnyal. Mindenesetre, ha a tavasszal nem kapok meghívót, akkor is szurkolni fogok a fiúknak.

– Meglehetősen mozgalmas, de eredményes év van mögöttem, soha rosszabbat! – zárta szavait Király Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!