Foci Eb

2016.06.30. 15:05

Aranygenerációk

Lille - Pénteken 21 órás kezdéssel a Wales-Belgium mérkőzéssel folytatódik a negyeddöntő. Érdekesség, hogy mindkét országban aranygenerációként jellemzik jelenlegi labdarúgó-válogatottjukat.

Tóth Gábor

Mindkét együttesben élénken élnek a közelmúlt történései, nevezetesen az, hogy azonos selejtezőcsoportban szerepeltek. Az egymás elleni mérkőzéseiken a szigetországiak voltak jobbak: Cardiffban 1-0-s walesi győzelem született, Brüsszelben pedig gól nélküli döntetlen lett az eredmény.

A világranglista második helyén álló belgák nehezen lendültek játékba az Eb-n, de a magyarok elleni nyolcaddöntőben (4-0) már összeállt a játékuk, és a selejtezős eredmények ellenére ők számítanak a meccs esélyeseinek. Ráadásul a találkozót a belga határnál fekvő Lille-ben rendezik, így gyakorlatilag hazai környezetben érezhetik majd magukat. Bár a walesieknél kevesebb sztárjátékos szerepel, Gareth Bale (Real Madrid) személyében egy igazi csillaguk azért van.

Munkában a belgák. Moussa Dembele (balról) és Radja Nainggolan (jobbról) melegítenek Marc Wilmots szövetségi kapitánnyal (középen) a belga válogatott Le Haillanban tartott edzésén Fotó: MTI/EPA/Caroline Blumberg

Bale és Eden Hazard (Chelsea) lehet a mérkőzés kulcsfigurája. Előbbi, a világ legdrágább futballistája, eddig három és fél gólt szerzett a tornán, három igazit, majd az északírek elleni nyolcaddöntőben a beadásából született a Wales továbbjutását jelentő öngól. Szabadrúgásai életveszélyesek, képes egyedül is eldönteni egy-egy összecsapást. Hazard - bár egyelőre kérdéses a pályára lépése, miután a magyarok elleni találkozón combsérülést szenvedett - csapatával együtt a nyolcaddöntőben kelt igazán életre, gólt szerzett és gólpasszt adott. Ő maga azt mondta, pályafutása során most játszott a legjobban a válogatottban. Bár kedden és szerdán sem edzett, várhatóan bevethető lesz majd a pénteki csatában. Lille ráadásul különösen kedves a számára, hiszen hét évig itt futballozott, mielőtt 2012-ben megvette őt a Chelsea.

- Wales nagyon erős csapat, és nem csak Gareth Bale miatt, több jó játékosuk is van - mondta az ellenfélről Marc Wilmots, a belgák szövetségi kapitánya.

- A belgáknál a pályán és a kispadon olyan futballisták játszanak és ülnek, akik a világ bármelyik válogatottjába beférnének. - nyilatkozott kollégája, Chris Coleman. - De az utóbbi négy évben négyszer is játszottunk velük, egyszer nyertünk, kétszer pedig döntetlent értünk el, így nincs mitől tartanunk.

A két csapat eddig 12-szer csapott össze egymással, a mérleg: 5 belga és 4 walesi győzelem, valamint 3 döntetlen. A mérkőzés pénteken 21 órakor kezdődik Lille-ben, a játékvezető a szlovén Damir Skomina lesz. A továbbjutó - a csütörtökön lapzártánk után véget érő - lengyel-portugál összecsapás győztesével játszhat majd a fináléba kerülésért.

Címkék#sport#foci

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!