Gazdaság

2009.05.26. 02:28

Területalapú támogatás: rendben érkező kérelmek

Budapest - A meghosszabbított határidőig 186 ezren - Vas megyéből 3680-an - igényelték az idei évre szóló területalapú támogatást.

Vas Népe

A tavalyinál kétezerrel kevesebb úgynevezett egységes támogatási kérelem érkezett a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH), ahova ezúttal már csak elektronikus úton nyújthatták be a termelők az igényüket. A korábbinál kétszer több, összesen 16 támogatási jogcímre lehetett kérelmet beadni. A merőben új, korszerűbb rendszer - a szakemberek szerint - jól vizsgázott.

A kérelmezők többsége egységes területalapú támogatást (SAPS) igényelt, de szerepelt a célok között például energianövények kiegészítő támogatása, a mezőgazdasági területek erdősítéséhez nyújtandó támogatás, zöldség-gyümölcs támogatás, ültetvények korszerűsítéséhez, telepítéséhez nyújtandó támogatás is. A kérelmezéssel egyidejűleg lehetőség nyílt az MVH ügyfélnyilvántartásában szereplő adatok felülvizsgálatára is, amelynek hasznosságát az is mutatja, hogy több ezer esetben kérték például a bankszámlaszám módosítását. (Rosszul megadott bankszámlaszám miatt 2008-ban csak az SAPS-kifizetések esetében mintegy 615 millió forintot nem tudott a hivatal első körben eljuttatni az arra jogosult ügyfeleknek.)

Az informatikai rendszer a kezdeti fennakadásokat követően jól vizsgázott, a finis utolsó három hetében már hibátlanul működött a rendszer, pedig mintegy tízezer kérelem érkezett naponta. A gazdálkodók országosan közel 900 e-ponton - a hétvégeken is ingyenesen - vehették igénybe a mintegy 800 falugazdász és agrárkamarai tanácsadó segítségét, illetve nyújthatták be tanácsadójukon keresztül vagy akár saját maguk a kérelmüket. Önállóan körülbelül 10 ezren vállalkoztak erre, akik között ott volt az a négyezer, 200 hektár fölötti területet művelő gazdálkodó, akikkel három évvel ezelőtt elsőként tesztelték a kérelmek elektronikus kitöltését. Az új rendszer fejlesztésénél számos követelményt kellett szem előtt tartani. Az egyik legnehezebb volt az elektronikus kérelembenyújtás gyakorlatának kiterjesztése valamennyi gazdálkodóra. El kellett érni, hogy minden egyes gazdálkodó megfelelő felhasználó-azonosító és adatvédelmi képességekkel rendelkezzen. A harmadik szempont: megteremteni az összhangot az MVH-n belüli kérelemfeldolgozási folyamatokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!