Gazdaság

2014.10.19. 14:50

2013-ban közel ötödével nőtt a vállalatok nyeresége

Szombathely - A vasi székhelyű cégek tavaly közel 20 százalékkal voltak eredményesebbek, mint egy évvel korábban - derült ki az adóbevallások értékelése után.

Peltzer Géza

A Nemzeti Vám és Adóhivatal (NAV) adatai szerint a tevékenységek jövedelmezőségét kifejező üzemi (üzleti) tevékenység eredménye 84,9 milliárd forint volt 2013. évben Vas megyében, amely 19,2 százalékkal több az előző évinél. A pénzügyi műveletek eredménye az előző évi 2,0 milliárd forint nyereségről 4,0 milliárd forint veszteségre változott – ehhez elsősorban a feldolgozóiparban tevékenykedő nagyvállalatok járultak hozzá.

Király Miklós, a NAV Szombathelyi Igazgatóságának vezetője. Fotó: NAV

Pozitívumként értékelhető, hogy 2013. évben 3,6 százalékkal több a nyereséges és 7,2 százalékkal kevesebb a veszteséges, valamint a nulla adózás előtti eredményt elérő vállalkozás. Összességében az adózás előtti eredmény 75,2 milliárd forint volt 2013-ban, az előző évi értéket 20,5 százalékkal haladta meg. Így a régiós érték 22,8 százalékát, az országos adózás előtti eredmény 2,8 százalékát adták a Vas megyei cégek tavaly. A vasi mikro- és kisvállalkozások eredménye kismértékben bővült, a középvállalkozásoknál viszont kis mértékben csökkent az adózás előtti eredmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!