Gazdaság

2017.01.25. 15:15

A jó mesteremberre ma sokat kell várni - már ha találunk egyáltalán

Kőszeg - A jó szakembert manapság is megbecsülik, de nincs utánpótlás például cipészekből. Egyes kisipari szakmák kihalhatnak.

Turbók Attila

A globális gazdaság és a - jobbára kínai - tömegtermelés elsősorban a kisiparban tüntethet el bizonyos szakmákat. Éppen a távol-keleti könnyűipari termékek miatt például a szabó vagy a cipész került fel a kihaló szakmák listájára. Egyes felmérések szerint napjainkban ez a folyamat itthon lassult egy kicsit, de meg nem állt. Ennek nyomai a vidéki kisiparban is fellelhetők.

- A jó szakemberre mindig várni kell, de nem azért, mert lusta, hanem mert alázattal van szakmája iránt és ért hozzá, amit a sok munka vissza is jelez - mondta érdeklődésünkre Weigl István kőszegi kisiparos. A cipész nem panaszkodhat a munka mennyiségére, ottjártunkkor is folyamatosan látogatták a kuncsaftok, akik egy-egy varrást, talpalást, sarkalást kértek tőle. - Az biztos, hogy az emlegetett távol-keleti cipőgyártás bevezette" az egyszezonos cipő fogalmát, amelyet az emberek olcsón megvesznek, legfeljebb egy sarkalást csináltatnak meg rajta, aztán a szezon végén megy a szemétbe - mondta a szakember. Hangsúlyozta: sajnos van olyan réteg is, aki a következő fizetésig sarkaltat egy cipőt, a drágább javítást már nem meri bevállalni, inkább vesz egy olcsóbb újat.

Weigl István szerint szakmájában megoldatlan az utánpótlás kérdése, ami középtávon erősítheti a cipész szakma kihalását Fotó: Turbók Attila

- Majdnem két évtizede vagyok a szakmában, eredetileg szakácsnak készültem, de az akkori felvételin sokszoros volt a túljelentkezés, így kerültem a kaptafához - mondta Weigl István. Kiemelte azonban: a kihaló szakmák közé sorolt cipészet nem feltétlenül a kínai cipők miatt hal ki - azért is -, hanem az utánpótlás szinte teljes hiánya okán. - Amikor én végeztem az iskolában, még volt egyéves képzés ebben a szakmában, aztán évtizedekig csend volt - tette hozzá. Mint mondta, lenne a kisiparnak is jövője, ha nem is feltétlenül ebben a mai formájában. - Kezdetben testvéremmel készítettünk kézzel varrott cipőket, méretre, megrendelésre. Sajnos a testvérem kiment nyugatra dolgozni, egyedül pedig képtelenség ezt a munkát bevállalni. Azt is el kell mondani, hogy a kézimunka nem a legolcsóbb terméket adja, ehhez viszont manapság kicsi a fizetőképes kereslet - mondta a kőszegi cipész. Marad a javítás, amelyből egy jó szakember azért tisztes megélhetést szerezhet magának. - Itt is fontos a megfelelő alázat a szakma, az emberek iránt, mert itt, ha nem nyitják rám az ajtót, akkor éhen hal a család - mondta Weigl István. Hangoztatta: a cipészek - pont kihalófélben lévő szakmájuk miatt - nem feltétlenül a konkurenciától tartanak, sokkal nagyobb ellenfél a tömegtermelés, az olcsó vedd meg, dobd el" minőségű áruk dömpingje. Weigl István azonban úgy véli, kellő megbecsüléssel neki és kevés kollégájának azért kitart ez a szakma nyugdíjig. Látni azonban, hogy a fejlettebb nyugaton már eltűnőben vannak a kisiparosok. A kőszegi üzletbe több alkalommal köszönnek be németül a vendégek. A szomszédos Ausztriában manapság ismeretlen fogalom a cipész, a szabó, a kisiparos szakma. Persze az is igaz, hogy a fizetőképesebb vásárlóréteg tőlünk nyugatra már a drága cipőt is megveszi, amit aztán áthord javíttatni Magyarországra.

A várhatóan kihaló szakmák jegyzéke

A világ legfejlettebb gazdaságú országaiban készített felmérés szerint 2020-ig 5,1 millió munkahely szűnhet meg a mesterséges intelligencia és a robotok alkalmazása miatt. Szakemberek úgy vélik, a munkaerő kétharmada a hivatalokban és az adminisztratív területen válik feleslegessé, de számos szakma ezeken kívül is megszűnhet. A felmérés szerint el kell gondolkodni az esetleges munkahelyváltáson azoknak, akik a következő szakmákban dolgoznak: postás (28 százalékukra nem lesz szükség 2022-ig), mérőóra-leolvasó (19%), mezőgazda, kistermelő (19%), napilapriporter (13%), ékszerész (10%), favágómunkás (9%), légiutas-kísérő (7%), biztosítási ügynök (6%), szövőnő/szabó (4%). Utóbbi szakma például a tömegtermelésnek esik áldozatul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!