Gazdaság

2016.07.06. 14:30

50 dollár alatt nőni fog az ár - Hiába marad olcsó a nyersolaj, valószínűleg ősztől mégis drágábban tankolhat majd

Körkép - Ha a kőolaj világpiaci ára 50 dollár vagy az alá csökken, akkor a benzin jövedéki adómértéke literenként 5 forinttal, a gázolajé pedig 10 forinttal fog nőni. Vas megyében az első négy hónapban annyi üzemanyag fogyott, amennyivel 15 darab 50 literes medencét tölthetnénk meg.

Budai Dávid

Az üzemanyag árának alakulása Magyarországon mindig is az érdeklődés középpontjában volt. Nem véletlenül, hiszen a bevett gyakorlat szerint havonta két-háromszor változnak az árak. A legutóbbi árváltozás éppen most szerdán volt, ahol is az a fura helyzet állt elő, hogy a benzin ára öt forinttal csökkent, míg a dízelé két forinttal nőtt. Ezt az árszabást most főleg a felhalmozott tartalékok mennyisége és az indokolta, hogy a mezőgazdasági munkák miatt a dízel iránt megnövekedett a kereslet.

Mivel a forint árfolyama nem változott jelentős mértékben az utóbbi néhány napban, ezért az elemzők azt várták, hogy a Brent típusú olaj hordónkénti árának ötszázalékos csökkenése hatással lesz a hazai üzemanyagárakra, ám a várakozásokkal ellentétben péntektől nem változnak az üzemanyagárak. Így a benzin átlagára 339 forint, a gázolajé 341 forint marad.

Ennél azonban furcsább változások is lesznek ősztől, ugyanis a kőolaj világpiaci ár alakulásának függvényében változik majd az egyes üzemanyagok adómértéke. Szeptember 1-jétől, ha a kőolaj világpiaci ára 50 dollár vagy az alá csökken, akkor a benzin és kerozin jövedéki adómértéke literenként 5 forinttal, a gázolajé pedig literenként 10 forinttal nő. Így a benzin adómértéke literenként 125 forint, a gázolajé pedig 120,35 forint lesz. Ha azonban a kőolaj világpiaci ára meghaladja az 50 dolláros értéket, akkor az adómértékek (benzinnél literenként 120 forint, gázolajnál pedig 110,35 forint) a jelenlegi szinten alakulnak. A NAV múlt hét péntek óta figyeli hogyan alakul a kőolaj világpiaci ára, szeptember 15-én aztán átlagol egyet, és ha az érték 50 dollár alatt lesz, az év utolsó hónapjában jöhet is az adóemelés. Mivel a kőolaj ára a múlt héten 44-48 dollár között ingadozott ezért egyelőre úgy áll a dolog, hogy bizony nyakunkba kapjuk az adóemelést.

Vas megyében összesen 40,6 millió litert füstöltek el az autók négy hónap alatt, ez nyolc százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest. Hideg Viktória, az egyik szombathelyi töltőállomás munkatársa is tapasztalt forgalomnövekedést. Fotó: Budai Dávid

Másképpen fogalmazva, hiába lesz olcsóság a világpiacon, az adóemelés miatt ezt mi nem biztos, hogy észrevesszük. - Sőt az is elképzelhető, hogy ellentétes lesz az árak mozgása a világpiaci trendekhez képest. Ezt már Lencse Zsolt mondta, aki több kutat is üzemeltet a megyében. - Elképzelhető, hogy a kőolaj árának háromhavi átlaga 49,9 dollár lesz, vagyis nőni fognak az adóterhek. A következő időszakban, viszont 50,1 dollár lesz ugyanez az ár, mire visszacsökkentik a járulék mértékét. Így előfordulhat, hogy amíg a világpiacon nőni fognak az árak nálunk csökkenés tapasztalható majd. Hozzátette, mindebből az autósok feltehetően semmit nem fognak észrevenni, mivel akár 60 forintos árkülönbségek is lehetnek országosan a kutaknál, de a megyében is általános a 20-30 forintos különbség. Arról már nem is beszélve, hogy az árakat a készletek mennyisége és a forint-dollár árfolyam is erőteljesen befolyásolja. Azt nehéz megjósolni, hogy a jövőben hogyan alakul a kőolaj világpiaci ára, de minden jel arra mutat, hogy a közeljövőben a hordónkénti 50 dollár körüli ár a valószínű - hangsúlyozta Lencse Zsolt.

Az azonban biztos, hogy az államnak jelentős adóbevételt jelent majd az emelés, hiszen már most is rekordokat döntöget az üzemanyag-eladás. Az idei év első harmadában az egy évvel korábbinál 26 millió literrel több, 533 millió liter benzin, és 35 millió literrel több, 922 millió liter gázolaj fogyott A fogyasztás a főváros mellett 16 megyében emelkedett idén, köztük Vasban is. Lencse Zsolt tapasztalata is az, hogy volt növekedés a tavalyi évhez képest, bár nem akkora mértékben, mint amennyiről a megyei adatok szólnak.

Nálunk ugyanis összesen 40,6 millió litert füstöltek el az autók négy hónap alatt, ez pedig nyolc százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest. Ennyi naftával csaknem 15 darab 50 méteres medencét meg tudnánk tölteni, ami így elsőre soknak tűnik, viszont ha tudjuk, hogy Győr-Moson-Sopron megyében háromszor ennyi fogyott, sőt Zalában és Veszprémben is jóval több üzemanyagot adtak el idén, akkor már nem is tűnik olyan soknak. Igaz a növekedés Vas megyében messze a legmagasabb volt. Nem kell matekzseninek lenni ahhoz, hogy rájöjjünk, a tankolási lázból az államkassza is bőven profitál: a tavalyi 580 milliárdos rekordbevétel után idén négy hónap alatt 167 milliárd forint jövedéki adót fizettek be az autósok. Az ígéret szerint a kormány az adóemelésből származó többletbevételt, főként az alsóbb rendű utak felújítására fordítja majd.

Reméljük így lesz, mindenesetre még mindig akkor járunk jól, ha nő az üzemanyagok jövedéki adója, mivel az azt jelenti, hogy az olaj ára alacsonyan van. Ne feledjük, pár éve még volt, hogy 110 dollár volt egy hordó olaj. A benzinár 2012. április elején érte el a csúcsot, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!