Gazdaság

2015.11.04. 15:58

9 tipp: hogyan figyelhet fel ránk valaki névjegykártyánk alapján?

Az üzleti kapcsolatteremtés hagyományos és bevált módszere a névjegykártyacsere. Mi kell ahhoz, hogy ne vesszen el a miénk partnerünk több ezres gyűjteményében?

Kerekes Béla

1. Ne hallgassunk azokra, akik szerint minden információt gyömöszöljünk bele ebbe a kis darab papírba. Lehet, hogy jó reklámeszköz, de a túlzsúfoltság leértékeli az a vállalkozói imidzset. Nem kell mindent innen megtudni rólunk, arra van például a weboldal vagy a Facebook-profil. Itt a lényeg, hogy vállalkozásról első benyomást nyújtson.

2. Ha nincsen pénzünk profi dizájnerre (és ezzel kisvállalkozóként sokan vagyunk így), akkor hallgasunk a józan észre. Nézzük át névjegykártya-gyűjteményünket és válogassuk ki, ami tetszik belőle. Ez legyen a kiindulópont – viszont ez nem azt jelenti, hogy mindent, ami tetszett, azt belezsúfoljunk

3. Nyilvánvaló tipp, hogy a tevékenység határozza meg a színhasználatot, betűtípust. A konzervatív ágazatnak a szürke, fekete , arany való, visszafogott minimáldizájnnal. A gyerekbútor viszont a ragyogó színvilágot igényli. Két színnél többet ne használjunk! (Érdekesség: ha kínai ügyfeleket akarunk, legyen sok piros a kártyán, az náluk a gazdagság szimbóluma).

4. A cég logója legyen az alap, arra terelődjék a fő figyelem. Emellé minden fontos adat legyen ott: név, cím, telefon, e-mail, weboldal, esetleg Facebook-oldal és skype-elérhetőség. Jól olvasható betűtípust válassz, minél nagyobb méretben. Megoszlanak a vélemények a QR-kódok kihasználását illetően.

5. A különleges formák mindig emlékezetesek maradnak, de azért jó ízléssel! A kihajtható kártya jópofa, és ha több pénzünk van, akár a tevékenységre utaló alakú is lehet (például lehet szülinapi torta). Az utóbbi szabály nem érvényes a szexkellékeket forgalmazó vállalkozások egyikére sem.

6. Ha hagyományos levelet küldünk, tegyünk a borítékba névjegykártyát.

7. Mindig legyen nálunk kártya! Még akkor is tartsuk magunknál, ha a gyereket visszük a játszótérre.

8. Ha kész a kártya, a használatához is vannak trükkök. Például adjunk mindig többet belőle, hátha az üzletfél továbbadja.

9. A papír sokat számít: próbáljuk elkerülni a digitális kisnyomdákban, fénymásolókban ajánlott papírt és kivitelezést, mert látszik az „amatőrség”. Válasszunk textúrás és/vagy színes papírt, utóbbit csak világos, pasztellszínekben, hogy olvasható legyen (vagy inverz betűt sötét papíron). A dombornyomás sok pénzt, minőséget sugall.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!