A ciklámen gondozása

2009. december 08., 04:28 szerző: Tersztyánszky Krisztina
A téli hónapok sokszínű cserepes virága a ciklámen.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']:
G->reklam_mentes: 0

A téli hónapok sokszínű cserepes virága a ciklámen. Az 1600-as években hozták be Európába. Mesterséges körülmények között kevés és kicsi virágot hozott, ezért a 19. században az angolok és a franciák kezdtek foglalkozni a nemesítésével. Elsődleges cél a tiszta színű és nagy virágú fajták előállítása volt. A nemesítés iránya később a mindenkori divat szerint változott.

Napjainkban a rendkívül zömök, hosszú élettartamú, felálló szirmú és sok virágú hibridek a kedveltek. A ciklámen szobai nevelése eltér az átlagostól. Fűtött, meleg szobában nem érzi jól magát, az egész növény díszét veszti. Hűvös szobában, üveges verandán, télikertben, vagy a két ablak között hosszú ideig gyönyörködhetünk benne, mert bimbói sorra kinyílnak. A növény optimális hőmérséklete 14-16 fok. Ideális körülmények között mérsékelten öntözzük. A levelek és a bimbók közé víz ne kerüljön, hanem a cserép pereménél közvetlenül a földjét locsoljuk.

A sárgult leveleket, az elnyílt virágokat ne késsel vagy ollóval vágjuk le, hanem tőből szakítsuk ki, mert a visszamaradó csonkok könnyen rothadásnak indulnak, és a pusztulás átterjedhet a gumóra is.

Elvirágzás után a ciklámennek pihenési időszakra van szüksége. Fokozatosan csökkentsük az öntözések számát és a víz mennyiségét, hogy a levelek mind leszáradjanak. A gumót május végéig cserépben hagyjuk. Ezután világos, de nem túl napos helyre állítjuk, és mérsékelten öntözni kezdjük. Amikor az első levelek megjelennek, a gumót kivesszük a régi földből, és átültetjük.

Az átültetéskor az elhalt gyökereket távolítsuk el, és a gumót úgy helyezzük a cserépbe, hogy a felső egyharmada kiálljon a földből. A mély ültetést a növény nem tűri. Kezdetben kevesebb vizet igényel, később fokozatosan többet. Tíznaponta tápoldatozzuk. A gondosan nevelt, idős ciklámen sok virágot hoz.

A növény nevelése során a betegségek közül a szürkepenész, vagy más szóval a botritisz előfordulásával számolhatunk. A leveleken és a virágbimbókon a tripszek és levéltetvek szívogatása okozhat károsodást.

Tersztyánszky Krisztina

2009. december 08., 04:28 szerző: Tersztyánszky Krisztina

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...