Gazdaság

2010.07.19. 11:27

A civilek szerint az EU jobban is védhetné a belső piacot

A civilek szerint az EU-nak elsősorban az a feladata, hogy a lakosság élelmiszerellátását helyi erőforrásokra támaszkodva, elérhető áron, környezetbarát módon biztosítsa.

Kiss Tamás

A kormánynak már csak néhány hete van arra, hogy a magyar agrárérdekek érvényesüléséért lobbizzon, hamarosan lezárul ugyanis az EU-ban a 2014-től életbe lépő új Közös Agrárpolitika (KAP) előkészítésének azon része, amelyben a tagországok benyújthatják álláspontjukat. A fentiek okán nemrégiben öt civilszervezet,  a Magyar Biokultúra Szövetség, a Védegylet, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Szövetség az Élő Tiszáért és a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége  közös javaslatcsomagot dolgozott ki arról, hogy milyen elvek érvényesülését szeretnék látni az említett közös agrárpolitikában, s állásfoglalásukhoz rövid időn belül további 51 szervezet csatlakozott. 

A javaslatcsomag szerint az új KAP-nak ki kell terjednie az esetleges klimatikus okokból előálló termény-túlkínálat kezelésére, a Kereskedelmi Világszervezetnél pedig ki kell harcolni a túl alacsony árú import elleni védekezés jogát. 

A civilek szerint a tagállamoknak önrendelkezési jogot kell biztosítani a földpiaci szabályaik megalkotásában, hogy az állam a területét alkotó föld tulajdonát és használatát a köz érdekeinek megfelelően tudja szabályozni. A javaslatcsomag arra is kitér, hogy közvetlen pénzügyi támogatást csak kiemelkedő környezeti, foglalkoztatási teljesítményű gazdaságok kaphassanak.

Az EU-ba érkező termékekkel szemben legalább a nálunk hatályos szintű elvárások érvényesüljenek a vegyszer- és gyógyszerhasználat, az állatjólét és a társadalmi igazságosság terén (például diszkrimináció-mentesség, szabályozott gyermekmunka), áll az anyagban, amely szerint a bioetanol és biodízel előállítása céljából telepített monokultúrás ültetvények támogatása helyett a megújuló energiákat használó gazdaságok kapjanak támogatást.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!