Gazdaság

2013.01.29. 13:30

A gazdaságfejlesztés sarokköve az innováció

Szombathely - A kamara és az innovációs ügynökség szakmai napján a forrásokról alapinformációkat és befektetői kapcsolatokat is szerezhettek a vállalkozók.

Kiss Tamás

Sokan tudják és mondják is, hogy a gazdaságfejlesztés sarokköve az innováció. Az új termékek kifejlesztése és piacra vitele azonban gyakran csorbát szenved, annak ellenére is, hogy előrevivő ötletből bőven akad. Gyakorta hiányzik azonban az anyagi forrás, vagy éppen az innovátorok nem tudnak arról, hogy honnan is lehetne pénzt keríteni a fejlesztésekhez, a piac megdolgozásához. Már csak ezért is üdvözlendő, hogy (a gazdasági tárca támogatásával) a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Pannon Novum Nonprofit Kft. keddi rendezvényén, az Arborétum látogatóközpontjában éppenséggel a kis-és középvállalkozások juthattak hozzá az innovációs előrelépésüket szolgáló információkhoz, továbbá befektető-jelöltekkel (például kockázatitőke társaságok vezetőivel) is találkozhattak.

Az előadások során szó esett a Nemzeti Innovációs Hivatal, az MFB Zrt., a Nyugat Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. a Prosperitás Kockázati Tőkealapkezelő innovációt segítő forrásairól, szolgáltatásairól, a Vállalkozói Központ révén a kombinált mikrohitelről, a Széchenyi kártya adta lehetőségekről, Molnár Miklós szombathelyi alpolgármester pedig nyomatékosította, a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ tevékenységében is klucsszerepet kap a kkv-k innovációs készségének fejlesztése.

A folytatásban Csiszár István szakértő az iparjogvédelem kulisszái mögé engedett bepillantást, majd egyenként öt perces időkeretben (mert ugye az idő, pénz) már megvalósult vagy éppen megvalósuló félben lévő innovációk (vasi feltalálóktól: ózonos víztisztító, gesztus és hangvezérelt tükör, ultrakönnyű, összecsukható elektromos motor, változó hasznos felületű napkollektor, föld alatti fénycsapda) kerültek terítékre. Egész pontosan a befektetési szakemberekből álló zsűri elé, melynek tagjai a projektek erősségeire és gyenge pontjaira is kitértek, ötleteket adtak, dicsértek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!