Gazdaság

2014.12.11. 16:50

A helyi nagyvállalatok, köztük az Opel jövője is múlik az oktatás fejlesztésén

Szentgotthárd - 2015-ben a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központban elindulhat a gépészmérnök-képzés. Az új képzés elindításához a térség legnagyobb vállalatai, köztük az Opel Szentgotthárd Kft. is hozzájárult.

Bajdó Bettina

A térségben kevés a jó szakember, ezért a helyi vállalatok jövője is múlik a képzés elindításán. A helyi nagyvállalatok garanciát jelentenek arra, hogy ez komoly lehetőséget biztosítson a fiataloknak. A képzést duális formában teljesítő hallgatókat a cégek már az oktatás ideje alatt anyagilag is támogatják, és ha jól teljesítenek, képzésük befejezése után állásajánlatot is kaphatnak.

Az Opel Szentgotthárd Kft.-nél folyamatosan szakemberhiánnyal küzdenek tudtuk meg Hidasi Balázstól, az Opel Szentgotthárd folyamatmérnökétől. Hozzátette: most is vannak nyitott pozíciók, amelyekre szakembereket keresnek. Mérnöki pozíciókra folyamatosan hallgatják meg a jelentkezőket, de a tapasztalatuk az, hogy sokkal több jelentkező is lehetne. Az interjú során három fő dolgot keresnek. Az egyik az alapvető személyiség jó hozzáállással és gondolkodással, a másik a jó nyelvtudás, a harmadik pedig egy kis szakmai rész. Ez utóbbinál nem is végzettség a legfontosabb, hanem az, hogy az illetőnek legyen műszaki irányultsága, legyen hozzá affinitása, szeresse és érdeklődjön a leendő munkája iránt.

- Teljesen vegyes a felhozatal, vannak jelentkezők a régióból, de az ország másik feléből is érkeznek hozzánk interjúra folytatja Hidasi Balázs. Az oktatásnál nem is kérdés, hogy mennyire fontos a folyamatos fejlesztés, hiszen ez mindig hozzátesz valamit a szakemberek tanultságához. A Szombathelyen induló képzés is segít majd abban, hogy egyre jobban kvalifikált szakemberek kerüljenek a pályára. Itt az Opelban van némi tapasztalatunk, hiszen a szentgotthárdi iskolákkal közös laborunk is van a cégnél. Úgy látom, pozitív a hatása a gyakorlatorientált képzésnek. Nemrég éppen egy kollégám érkezett duális képzéssel az egyetemről. Ennek a lényege, hogy a képzés utolsó évét munkában tölti már a hallgató, emellett fejezi be a tanulmányait. Így az utolsó egy évben a cégeknek is van lehetőségük megismerni, kicsit formálni is az esetleges leendő kollégát.

Az Opel egy nagy család. Aki ide bekerül, szorgalommal és kitartással feljebb juthat a ranglétrán Fotó: Vn-archív

Az Opel feladatának tekintette, hogy a gépészmérnök-képzés mellé álljon. Nagyívű fejlesztéseket valósítottak meg az elmúlt években, melyek folytatódnak tovább. Komoly szakembergárdának kell az Opelban dolgoznia, hogy működni tudjon a cég. Ehhez elengedhetetlen, hogy jó képzéssel, jó képzettséggel kerüljenek ide a mérnökök. Ezért nem is volt kérdéses, hogy a cég támogatja-e a képzést.

- A saját példámból kiindulva, én ebben találtam meg önmagam, mindig is a műszaki dolgok érdekeltek mondja Hidasi Balázs. Én azt ajánlom a választás előtt álló fiataloknak, hogy akit egy kicsit is érdekelnek a műszaki dolgok, mindenképpen ilyen irányban tanuljon tovább. Bármilyen műszaki irányultságú képzéssel el tud jutni egy nagyobb céghez, akár hozzánk is. Nagyon jó lehetőségei lehetnek a pályán. Egy azonban nagyon fontos, mindenképpen szükséges a nyelvtudás. Az ilyen nagyvállalatoknál, mint például az Opel, a világ több pontja is érintett egy-egy projektben. Dolgoznak közösen mérnökök az USA-ból, Olaszországból, Kínából, Németországból és hazánkból is. Ezek a nagyméretű projektek world wide, azaz világszélességűek. Egy nyelv tényleges ismerete így elengedhetetlen. A saját mérnöki munkánkban is sokszor külföldi kiküldetésekre kerül sor, így az idegen nyelvet itt is használni kell.

Az Opel egy nagy család, aki ide bekerül, az egy nagy családba csöppen hirtelen. Hidasi Balázs szerint azért működnek ilyen hatékonyan ezek a multinacionális cégek, mert segítik egymást, nemcsak a munkakörből adódóan, hanem már a beilleszkedés első percétől fogva.

- Mindenképpen érdemes meggondolni, hogy gépészmérnöknek jelentkezzenek a fiatalok Szombathelyre emelte ki a folyamatmérnök. Ám én elfogult vagyok a szakmám iránt. Sok lehetőség van magában a szakmában, magában a multivilágban is. A cégen belül is komoly perspektíva állhat az emberek előtt. Folyamatos a szerkezeti változás, így mindig nyílnak meg újabb és újabb kapuk. Akiknek van nyelvtudásuk, továbbá műszaki irányban érdeklődnek, azok bátran jelentkezzenek ide, mert sokat adhat nekik ez a cég.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!