Gazdaság

2014.11.25. 17:02

A karácsonyi pavilonok - Kevesen tudják kinek köszönhető az ünnepi hangulat a Fő téren

Szombathely - A karácsony már elképzelhetetlen a Fő téri pavilonok nélkül. Kovács Ferenc 25 évvel ezelőtti ötletéből mára hagyomány lett.

Budai Dávid

A karácsonyi vásár olyan régóta van Szombathelyen, hogy sokan nem is emlékeznek arra az időre, amikor még vásári hangulat nélkül vártuk az ünnepet. Magától értetődőnek vesszük, hogy a harmincöt faház évről évre előbújik a földből, ha közelednek az ünnepek. A vásár megszervezésért azonban sokan dolgoznak minden évben. Idén felkerestük azokat, akik nélkül Szombathelyen nem lenne olyan a karácsonyi hangulat a belvárosban, mint már hosszú évek óta.

Gáspár Péterné, Kovács Ferencné és Kemenesné Tóth Erika, a KISOSZ szombathelyi irodájában készülnek a vásárra. Fotó: Budai Dávid

Kovács Ferencné, vagy ahogyan a legtöbben ismerik, mindenki Márti nénije férjével, Kovács Ferenccel együtt többgenerációs kereskedő családból származik. Már 1983 óta vállalkozók, és először csak játékkereskedelemmel foglalkoztak, 1984-ben megnyitották a szombathelyi Tófürdőn strandcikk üzletüket, 1994-től 2000-ig a belvárosban üzemeltettek játékboltot. A Tófürdőn található üzletük már több mint harminc éve üzemel zavartalanul és a műjégpályán működő korcsolyakölcsönzőben is a huszonhetedik szezonra készülnek. Két éve pedig a szombathelyi termálfürdőben működtetnek büfét.

A házaspár mindent tud a kereskedelemről, ezért talán nem véletlen, hogy az 1989-ben Szombathelyen megtartott első karácsonyi vásár Kovács Ferenc kezdeményezésére indult. Az első évben még a Borostyánkő áruház mellé települtek ki, majd 1992-től már azzal a tizenhét pavilonnal költöztek a Fő térre, amit Kovács Ferenc tervezett. 2002-től pedig a már megújult faszerkezetes, egységes képet nyújtó pavilonokkal találkozhatunk, ha kilátogatunk a vásárra.

A pavilonok között azonban van különbség, bár ez első ránézésre nem látszik. Tizenhét a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (KISOSZ) a kezelésében, míg tizennyolc az önkormányzat tulajdonában van. A KISOSZ feladata az éjszakai őrzés és a szemétszállítás megoldása is, sőt minden évben szerveznek egy műsort és ajándékozást a szombathelyi Johanneum lakóinak. Idén december ötödikén tizenhat órakor lesz az ünnepség a Fő téren.

A KISOSZ elnöke, Kovács Ferencné munkatársaival és a város képviselőivel együtt ügyel a vásár egységes megjelenésére. A pályázók elbírálásánál idén előtérbe helyezték, ha valaki szombathelyi lakos, és azt, ha saját kézműves termékeit árulja. Márti elmondta, ő már három éve nem árul a vásárban, és azóta nincsen játék karácsonykor a Fő téren.

Kovács Ferencné és a 2000-ben szociális munkásságáért Pálos Károly-díjjal kitüntetett Kovács Ferenc ezúton is köszönetét fejezi ki a kereskedőknek és az önkormányzatnak az önzetlen segítségért, hiszen a karácsonyi vásár nélkülük nem működhetne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!