Gazdaság

2015.04.21. 12:59

A környezetvédelmi engedély hiánya miatt áll az M8-as fejlesztése

Jogszabály írja elő az eljárás felfüggesztését, azonban ez nem érinti más szakhatóságok állásfoglalásának beszerzését. Az építési engedély mielőbbi kiadására törekszik a Nemzeti Közlekedési Hatóság.

Budai Dávid

Korábban megírtuk, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) felfüggesztette az M8-as gyorsforgalmi út Körmend-kelet (86-os számú főút) - Rábafüzes (országhatár) közötti szakasz közlekedési építményei építési engedélyezési eljárását. Az április 9-én kelt hirdetményben szerepel, hogy az engedélyezési eljárás felfüggesztése: Körmend, Magyarnádalja, Kemestaródfa, Csákánydoroszló, Gasztony, Rátót, Vasszentmihály, Rönök, valamint Szentgotthárd települések közigazgatási területét érintik.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs vezetőjétől, Loppert Dánieltől megtudtuk, a felfüggesztés oka, hogy a műszaki tartalom változásához hozzá kell igazítani a környezetvédelmi engedélyben foglaltakat is, a módosítás jelenleg folyamatban van. A felfüggesztés a környezetvédelmi engedély megszerzéséig tart, utána az eljárás folytatódik tovább.

Kíváncsiak voltunk a felfüggesztést kezdeményező NKH álláspontjára is. A közlekedési hatóság kommunikációs osztálya válaszában szintén a környezetvédelmi engedély hiányára hivatkozott. Mint írták, a tárgyi útépítési engedélyezési eljárásban közreműködő szakhatóságként megkeresett Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség jelezte, hogy szakhatósági állásfoglalását, döntését az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőségnél folyamatban lévő, a tárgyi útszakaszra vonatkozó környezetvédelmi engedély módosításának jogerőre emelkedését követően tudja meghozni. Ilyen esetben az érvényben lévő jogszabályok alapján az eljáró hatóság az eljárását felfüggeszti.

Az eljárás felfüggesztése azonban nem érinti a folyamatban lévő más szakhatóságok állásfoglalásának beszerzését. Megtudtuk azt is, hogy az eljáró hatóság, arra törekszik, hogy az építési engedély mielőbb kiadható legyen. A felfüggesztés az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőségnél folyamatban lévő, a tárgyi útszakaszra vonatkozó környezetvédelmi engedély módosításának jogerőre emelkedésig tart.

Előzmények:

Felfüggesztették az M8-as engedélyét

M8-as: álom vagy valóság a Vas megyei autópálya?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!