Gazdaság

2016.04.11. 09:26

A méhcsaládok negyede elpusztult a télen Vas megyében - Hamarosan kezdődik a repce mézhordása

Körkép – Több vírus is pusztított a télen a Vas megyei kaptárakban, de ahol vannak méhek, ott erősek a családok és reménykeltő a népesség.

Bakos Ágnes

Elsősorban az atka kártétele miatt minősítették gyenge közepes állapotúnak a szakemberek a Vas megyei méhcsaládok állapotát. Számottevő volt a nosema és a vírus kártétele is – derül ki a szakmai összefoglalóból.

fotó:Unger Tamás

Vas megyében a méhcsaládok 20-25 százaléka elpusztult, 5-10 százalékuk erősen legyengült, elnéptelenedett. Kicsit javított a március a téli állapotokon: a melegebb időjárás, az állandósult jó vegyes virágpor hordási lehetőségek jól jöttek a vasi méheknek.

Az egészséges, erős családoknál reménykeltő népességet tapasztaltak a vasi méhészek.

Jó hír is van a méhekről: Vas megyében kivételesen, hosszú évek óta először nem volt a télen nyúlós költésrothadás miatti betegség.

Virágzik már a repce Vas megyében: a déli, melegebb fekvésű területeken borult virágba több kisebb repceföld. Az Őrségben nagyon kevés a repce vetésterülete, a Kőszeg környéki Alpokalja területén még pár meleg napot kell a repce méz hordási lehetőségekre várni.

(Forrás: Országos Magyar Méhészeti Egyesület)

Az akác ígéretes a méhészek szempontjából Vas megyében: a sokévi átlaghoz viszonyítva korábbi virágzás látszik a rügypattanás alapján. A vasi szakemberek úgy számolnak, hogy már május első harmadában gyűjthet virágport a vasi méhcsaládok az akácokról. Addig is gyűjtenek a méhek: gyümölcsfákról, gyermekláncfűről is. A mérlegelések szerint Sárvár környékén a legszorgosabbak a méhek – olvasható a szakmai összefoglalóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!