Gazdaság

2017.01.01. 19:15

A mi képviselőnk - jellemzik Ágh Pétert

Megyei körkép - Ágh Péter országgyűlési képviselő választókörzetében sok minden történt 2016-ban, részletesen értékelte az elmúlt esztendőt.

Cseszkó Tamás

A képviselő büszke arra, hogy hetven vasi falu és hét város tartozik hozzá. Szerinte a 2016-os év legnagyobb eredménye, hogy az M86-os út elkészülte révén Vas megyét sikerült négy sávon összekötni Budapesttel. - Több települést felszabadítottunk az elviselhetetlen átmenő forgalomtól, és választókerületemet bekötöttük az Európát behálózó négysávos utak rendszerébe. Ez biztonságosabb és gyorsabb közlekedést jelent, és a gazdaság további fejlődési lehetőségét is magában hordozza.

Az út révén Vasegerszeg, Vámoscsalád, Répcelak élete örökre megváltozott, új, nyugodtabb korszak kezdődött - foglalta össze a képviselő, aki évértékelőjében arról is beszélt, hogy a fejlesztési, pályázati be-adási határidők révén letették az alapokat, amelyek később a további építkezést teszik lehetővé.

- Bátorítást jelent, hogy sok biztatást kapok a választókerületben. Különösen jóleső érzés volt, amikor egy másik párt szimpatizánsa a következőket mondta nekem: pártállástól függetlenül Ön a mi igazi képviselőnk, hiszen Ön a mi emberünk. Igyekszem 2017-ben is megszolgálni ezt a bizalmat - mondta el évértékelőjében Ágh Péter, aki a jövő tervezése kapcsán beszélt arról is, hogy a fejlesztési tervek, pályázatok koordinálása a munkának nem a látványos része, azonban ez a siker útja.

- 2016-ban letettük a fejlesztés alapjait - mondta a képviselő, majd ismertette, tavaly lezárult az adósságkonszolidáció teljes folyamata is. Korábban a falvak és városok tartozását vállalta át a Kormány, majd azok, akiknek nem volt adósságuk, fejlesztési támogatásban részesültek. Közel 1,4 milliárd forint fejlesztési forrást kapott 57 település a választókörzetben. - Kívánom, hogy váljanak ezek a források a polgárok javára - fogalmazott Ágh Péter.

- A városokat áttekintve a következőket láthatjuk: A választókerület székhelyén, Sárváron a városvezetés kitűnő munkájának köszönhetően ismét számos fejlesztést sikerült megvalósítani. A belterületi utak fejlesztésétől a fürdő újabb attrakcióján keresztül a 180 éves evangélikus templom restaurálásáig sok nyoma van az építő tevékenységnek. A 21. századi körülményeket mutatja Sárváron, hogy több száz új munkahely jöhetett létre egy informatikai szervereket előállító beruházás révén. Az év egyik kiemelkedő pillanata volt, amikor minden magyar büszke lehetett a város szülöttére, Stieber Zoltánra, aki fényessé tette a magyar csapat szereplését az Európa-bajnokságon.

Megtiszteltetés volt később kezet rázni vele. A jövőt érintően annyit már most elárulhatok, hogy közös munkánknak köszönhetően Sárvár hamarosan a ciklus legnagyobb fejlesztésébe kezdhet bele. Ennek részleteiről nemsokára beszámolunk - ígérte Ágh Péter, aki Kőszegről is beszélt. Mint mondta, kormányzati támogatás révén sikerült fejlesztéseket megvalósítani, erre a jövőben is lehetőséget adnak azok a döntések, amelyek a közelmúltban történtek. - Így például milliárdos értékben jut oktatási intézményekre, a városvezetés pályázatai újabb sikereket hozhatnak, és a Miszlivetz Ferenc által koordinált KRAFT projekt is halad előre. Mindennek elemeit kormányhatározatban foglalták össze - sorolta a politikus, hozzátéve, hogy a Kőszegi-hegységben 19 új fejlesztés történt kormányzati támogatásból, köztük a Hétforrás is megújult.

Ágh Péter, Ágh Benedek és Ágh-Tóth Ágota. A képviselő szerint a család támogatása fontos a sikeres munkához
Fotó: Cseszkó Tamás

- Vépen fejlődött az agrárszakképzés egyik hazai központja, hiszen átadhattuk az energetikai fejlesztést. A város gazdaságát érintően az itt működő cégcsoportnál 5200 négyzetméteres új épületrésszel bővült a logisztikai kapacitás. A kormány támogatásával utcák újulhattak meg. Közös munkánk révén a Belügyminisztérium pályázatán is sikeres volt a település. Vép az adósszágkonszolidációból kimaradt településként 2013 és 2016 között 224 millió forint fejlesztési támogatásban részesült, amelynek második feléről az év végén döntött a kormány, így az önkormányzat újabb beruházásokat valósíthat meg - hangzott el.

Ágh Péter emlékeztetett arra is, hogy Bükön a gyógyfürdőzés jövője érdekében a magyar állam és az önkormányzat összefogva új termálkút fúrásába fogott. A fürdő területén is számos olyan dolog történt, ami a jövőre is kihathat. A város gazdaságát érintően a Parlamentben jelentették be, hogy 20 milliárd forint önerős fejlesztést valósít meg a Nestlé. Bük is komoly fejlesztési forrásban részesült, amikor az adósságkonszolidációból kimaradt településként összesen 224 millió forintot kapott a kormánytól.

A képviselő összefoglalta a celldömölki eseményeket is, ahol februárban adhatták át a központi forrásból létrejött energetikai fejlesztést a Népjóléti Szolgálatnál. - Kemenesalja fővárosában a kormány által támogatott TAO rendszer eredményként új kosárlabdacsarnokot avathattunk és letettük a Szent Benedek Római Katolikus Általános Iskola új épületének alapkövét. 70 éves lett a város gimnáziuma: megtiszteltetés volt, hogy az épület újjászületéséért jómagam is dolgozhattam. Az új év új korszakot hoz a kórház életében is.

Répcelak idén ünnepelte várossá avatásának 15. évfordulóját, melyhez méltó ajándékot kapott az M86-os út elkészültével és az új sportcsarnok építésének megkezdésével. A város, mivel kimaradt az adósságkonszolidációból, szintén komoly fejlesztési támogatásban részesült.

Ágh Péter szerint Csepregen Kőszeghez hasonlóan komoly feladatok vannak: - annak ellenére, hogy a városnak kevés olyan adóbevétele van, amelyet fejlesztésre fordíthat, mégis meg kell teremtenünk a lehetőséget arra, hogy a város előrébb tudjon lépni. A városépítő munkát már eddig is kormányzati támogatások révén újjászületett utcák mutatták és fogják mutatni a jövőben is. A város lendületes polgármesterének újraválasztása azt tükrözi, hogy a csepregiek is támogatják mindezt.

A kisebb településeken is több komoly lépés történt. Orvosi rendelők, utak újultak meg számos helyen, de sok még a feladatunk, dolgozunk minden faluért a polgármesterekkel. Falunapokon megindító látni, hogy milyen erő van az összetartó közösségekben.

- 2016-ban emlékeztünk az 56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára. Ennek kapcsán számos helyi emlékmű született és jön létre a jövőben, központi forrásból - mondta Ágh Péter, aki egyúttal fontosnak tartja, hogy a vasiak a sajátjuknak érezzék a Parlamentet, ezért idén is több százan jártak a képviselő segítségével az Országházban, emellett felszólalások keretében a kisebb és nagyobb helyi közösségek sikereire, ünnepeire, azok példaadására is felhívta a Tisztelt Ház figyelmét.

- Meg kell jegyeznem, hogy egyre nagyobb és erősebb az a fideszes csapat, amely a választókörzetünkben segíti a munkánkat, munkámat. Közös bennünk: önzetlenül a megyénkért és a hazánkért akarunk tenni! Köszönettel tartozom mindnyájuknak, ők is kellettek a kötelező betelepítés elleni népszavazás kimagaslóan jó eredményéhez, amellyel a vasiak bizonyították: kiállnak a hazájukért.

Ágh Péter arról is beszélt, hogy parlamenti képviselőként szolgálni ezt a választókerületet óriási megtiszteltetés, de nagy feladat is. - Családom támogatása sokat jelent mindehhez. Ha kisfiam nagy lesz, büszkén mutatom majd meg neki azokat a fejlesztéseket, melyek létrejöttéhez jómagam is hozzájárulhattam - tekintett a jövőbe a képviselő, hozzátéve, hogy 2017-ben is azon kíván dolgozni, hogy minél több ilyen valósulhasson meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!