Gazdaság

2016.09.26. 18:35

A minőségi borászat felé tartanak

Olaszfa- Azt szeretnék, ahogy régen volt: legyen közösségi tér, találkozási pont az olaszfai szőlőhegy.

Pogács Mónika

Nagy zártkerti rész van Olaszfa határában. Az önkormányzatnak 58 szőlőhegyi birtok van a tulajdonában. Erre most revitalizációs pályázatot adtunk be, az eredményt még nem tudjuk, bízunk a sikerben - számolt be az őszi betakarítás, szüret apropóján Landor Gyula, Olaszfa polgármestere. Siker esetén az önkormányzati területeket teljesen rendbe teszik a hegyen.

Landor Gyula polgármester a szüreten beszélt a hegyi tervekről Fotó: Pogács Mónika

Azt reméljük, ez a példa is ragadós lesz. A rendbe tett területek az elhanyagolt hegyi birtokkal rendelkezők számára mintaként szolgálhatnak. Ezt tapasztaltuk a Kneipp-túraút kialakítása kapcsán is. Csináltunk a falutól a kilátóig, a szőlőhegyen át egy túraösvényt. A szomszédságban sorra szépültek meg a birtokok - emlékeztetett Landor Gyula.

A kitisztított szőlőhegyi területekre őshonos gyümölcsfákat ültetnek, a termést a helyi óvodások kapnák meg. Ami a szőlőt illeti: korábban a jellemző fajta a területen az otelló és a noha volt. Most a burgundi, a kékfrankos, a zalagyöngye termesztésébe fogtak a gazdák.

A minőségi borászat felé tart Olaszfa.

- Régen úgy volt: hét közben dolgoztak, hét végén akár öltönyben is, kimentek a szőlőhegyre az emberek. Beszélgettek, iszogattak, énekelgettek. A nyugalom, pihenés ideje és helye volt a pincék környéke. Ezt a hagyományt szeretnénk visszaállítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!