Gazdaság

2015.03.29. 08:36

Ön szerint mi a fontosabb egy munkahelyen: a pénz vagy a légkör? - Az ösztönzési módszerekkel ismerkedtek a vasi cégvezetők

A motiválatlan dolgozók levertek, rosszkedvűek, panaszkodásaikkal bomlasztják a munkahelyi légkört, feladataik elvégzését halogatják, folyton kifogásokat keresnek, provokálnak, a problémákat destruktívan kezelik, figyelmetlenek és akadályozzák a munkavégzést. Röviden: nagymértékben rontják a vállalati teljesítmény. E károkat azonban fel lehet számolni és a motivációt művészi fokra lehet fejleszteni - hangzott el a kereskedelmi és iparkamara székházában rendezett tájékoztató fórumon.

Gerákné Krasz Katalin az összejövetelen a céges ösztönzési rendszerek kialakításakor azt tanácsolta a vezetőknek, hogy mindenekelőtt higgyenek a nem anyagi motivációs módszerek erejében. Sokat kommunikáljanak beosztottaikkal, és eközben ismerjék fel a köztük lévő egyedi különbségeket. Fontos egyértelműen tisztázni a kölcsönös elvárásokat. A főnökök támogassák, és bizalmukkal erősítsék kollégáikat! Továbbá legyenek méltányosak, igazságosak és következetesek!

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Ergonómiai és Pszichológiai Tanszékének kutatója azt is feltárta, hogy minél tökéletesebb egy cégnél a motiváció eszköztára, annál jelentősebb a dolgozók teljesítménye. A munkavállalói elégedettség és elkötelezettség előidézése pedig segíti a nehezen nélkülözhető munkatársak megtartását is.

Bár az emberek számára lényeges, hogy munkabérük versenyképes legyen a piacon, összhangban álljon az elvégzett munkával, és a szervezeten belüli összehasonlításban is megállja a helyét, a pénznél olykor az önállóság biztosítása, az elismerések és az előléptetések, illetve a státuszhozadékok nagyobb súllyal esnek a latba az értékeléseknél.

A munkahelyeken az olyan higiénés tényezők, mint a fizetés, a munkafeltételek, a biztonság csupán alapja a motiváltság megteremtésének. Azok a dolgozók, akik a hajtás miatt étkezni és a mosdóba sem tudnak mindig elmenni, kiesnek e rendszerből. Ugyanakkor a szeretettől, a valahova tartozás élményétől kiindulva, a megbecsülésen keresztül, az önmegvalósítás tetőpontjáig vezető út a siker záloga.

Amikor viszont a munkatársakat méltánytalanság éri, és úgy érzik, mérlegre kell tenniük az „adok-kapok" párosát, majd a szituációból való kilépésüket fontolgatják, mielőtt cselekednének, érdemes más szempontok szerint átértékelniük a helyzetet és megváltoztatniuk a viszonyítási pontokat. Hátha más megvilágításba kerülnek a konfliktusok – javasolta a szakértő.

A motiváció növeléséhez azonban a kreativitás sem nélkülözhető – jelentette ki.

Így a dolgozók tudásukat, tapasztalataikat, készségeiket, szakmai rutinjukat akkor tudják kiteljesíteni, ha a feladat jelentőségéről, hasznosságáról információkat kapnak, és azt át is tudják érezni. Munkájukat pedig harmonikus légkörben, jó hangulatban és baráti munkatársi kapcsolatban végezhetik.

Címkék#munkahely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!