Gazdaság

2014.07.23. 14:50

A nagy mennyiségű csapadék rontott a gabona minőségén

Vas megye - Az utóbbi napok esős időjárása rontott a gabona minőségén, az eső kimosta a sikért a gabonából véli a szakma.

Peltzer Géza

A learatott búza közepes minőségű; az eddig betakarított termés 60 százaléka takarmány-, 30 százaléka euró minőség, mindössze 10 százaléka éri el a malmi minőséget. A learatott búza fehérje- és sikértartalma alacsony, a közelmúltban lehullott nagymennyiségű csapadék miatt pedig csökkent a sütőipari értéke is. Az özönvízszerű esőzések országszerte sokat rontanak idén a gabona minőségén.

– Úgy szokták mondani, hogy az eső kimossa a sikért. Ha egyszerre 20–30 milliméternyi esik le, romlik a gabona minősége – jegyezte meg dr. Márkus Antal nyugalmazott mezőgazdasági főtanácsos, szaktanácsadó.

Németh Károly egy gabonatárolóban. A mennyiséggel nincs gond. Fotó: Szendi Péter

A kalászokban már csírázó szemeket is találtak, de ennek ellenére szárításra nem lesz szükség, mert a learatott búza nedvességtartalma 13–13,5 százalékos, és a tisztítás során valószínűleg még tovább csökken.

Az esős időjárás egyébként az aratásban nem okozott komolyabb fennakadást, csak a korai fajták betakarításánál jelentett némi torlódást. A különböző kultúrák aratása viszont összecsúszott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!