Gazdaság

2016.12.28. 19:15

A Nagy Testvér fentről is figyel - A nehezebb drónok használatát jövőre fokozottan szabályoznák

Körkép - Egy friss tervezet szerint jövőre szabályoznák a drónok használatát, egyes típusokhoz komoly vizsga és biztosítás szükséges.

Munkatársunktól

Az egyre népszerűbb és hasznosabb drónok lassan minden település légterében megjelennek. Repülésük nemcsak jogszabályi, hanem biztonsági kockázatokat is rejt, így használatukat államilag szabályoznák.

A nagyobb drónok belterületi használatát tiltaná a rendelkezés Fotó: Szendi Péter

A drónokat a súlyuk alapján is különböző kategóriákba sorolják, és ennek megfelelően alakul a szabályozásuk is. A 150 kilogramm feletti, pilóta nélküli légi járművek szabályozása európai uniós hatáskörbe tartozik, e súlyhatár alatt a jogszabály kidolgozása tagállami feladat. A fejlesztési tárca rendelettervezete - amelyet 2017. január 13-áig lehet véleményezni - a 250 gramm alatti, pilóta nélküli légi járműveket játéknak tekinti, és a használatukhoz semmilyen külön feltételt nem szab.

A nagyobb tömegű drónokat a javasolt előírások három kategóriába sorolják. A legelterjedtebb, két kilogramm alatti eszközök jogszerű használatának fő feltétele egy online elérhető képzés elvégzése. A kettő és huszonöt kilogramm közötti drónok esetében kötelező a jármű elektronikus úton történő nyilvántartásba vétele, a vezetőnek engedéllyel kell rendelkeznie, ehhez képzésen kell részt vennie, és vizsgát kell tennie.

A legnagyobb, 25 kilogramm feletti légi járművek működtetése a közlekedésbiztonsági kockázattal arányosan szakszolgálati engedélyhez, az eszköz légialkalmassági vizsgálatához, üzemi és repülési napló vezetéséhez kötött. Az esetlegesen okozott károk megtérítése érdekében az üzemeltetőnek minden esetben felelősségbiztosítással is rendelkeznie kell. A tárca javaslata alapján lehetővé válik VII. osztályú repülőterek kialakítása is, amelyek nemcsak a pilóta nélküli légi járművek szabályos működtetésére kínálnak lehetőséget, hanem akár kutatásfejlesztési vagy képzési célokra is igénybe vehetők.

A felhasználás egyszerűbbé tétele érdekében a jövőben mobiltelefonos applikáció jelzi a vezetőnek, hogy a repülés az adott területen, légtérben és időszakban engedélyezett-e. Lakott területen a hobbicélú reptetés nem engedélyezett, a belterületi kereskedelmi repülések esetén az eszközt a jól láthatóság érdekében ki kell világítani, vagy élénk színekre kell festeni. A vezető számára is kötelező a megkülönböztető ruházat. Pilóta nélküli légi járművek szállítási feladatokra a továbbiakban is csak eseti légtérhasználati engedély igénylése mellett alkalmazhatók. Az új előírások várhatóan 2017 nyarán léphetnek életbe. A szabályokat egy év után - a beszerzett tapasztalatok alapján - felülvizsgálnák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!