Gazdaság

2017.02.22. 20:25

Az agrárgazdasági kamara Vas megyei ötlete jó példa az országnak

Sárvár - A növénytermesztés rendbe tétele az alapja a hazai állattenyésztés fejlesztésének is: így fogalmazott Jakab István, a Magosz elnöke.

Turbók Attila

- A klímaváltozásról beszélni napjainkban már nem csak időszerű, hiszen már benne élünk, hatásait a mezőgazdaságban kompenzálni kell, melyre most egy külön programot hirdetett a kormány - kezdte Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) elnöke. A mezőgazdasági szakember hangoztatta: az új országos program szükségességét az a sajnálatos tétel adja, miszerint Magyarország több vizet enged ki területéről, mint amennyi beérkezik, ez pedig a gazdálkodásban is anomáliákat okoz.

- A klímaváltozás miatt a csapadék mennyisége megfelelő lenne, ám az időbeli eloszlása már nem, ezért tározókat kell építeni itthon, és a határ vízgazdálkodását is fejleszteni, újjáépíteni szükséges - mondta a Magosz elnöke. Ki-emelte: az ország termőföldvagyona olyan érték, amelyre egy, a mainál jóval fejlettebb és magasabb értéket előállító mezőgazdaságot lehet és kell is építeni.

Jakab István Magosz-elnök az új mezőgazdasági fejlesztésekről Fotó: Turbók Attila

- Ehhez rendelkezésünkre áll a föld, a tudás és a technológia, a most indítandó prog-ramban ezek összehangolásával és az említett vízgadálkodással együtt magasabb hozamokat, magasabb hozzáadott értékű terményeket érhetünk el, állíthatunk elő - tette hozzá az elnök. A tudás és a megfelelő technológia közös alkalmazására az egyik, országosan is egyedülálló példa az agrárgazdasági kamara Vas megyei szervezésű búzaversenye, mely követendő példa lehet a hazai gazdálkodóknak.

A növénytermesztés induló programja szervesen kapcsolódik a magyar sertéságazat fejlesztéséhez is. Jakab István erről elmondta, hogy a sertésszám napjainkban már meghaladta a 3 milliót, a statisztikák ennek növekedését mutatják, ám korántsem az elvárt mértékben. - Az orosz embargó hátrányos hatásai itt is megmutatkoztak, a Nyugat-Európában emiatt felhalmozódott készleteket többek között itthon értékesítették a nyugati vállalatok, ezzel a hazai piacon vertek meg bennünket - mondta a Magosz elnöke.

A sertéságazattal kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a pápai húsgyár sikeres megmentése, vagy a mohácsi gigavágóhíd termelésének beindulása jobbára kielégítő vágáskapacitást eredményez az ország nagy részén. A keleti területek még elbírnának egy nagyobb vágóhidat, a gazdák pedig rendelkeznek elég tárolókapacitással a nagyobb létszámú sertésállományhoz.

- Ennek alapját is a növénytermesztés fejlesztésében látom, egyebek között a magyar szójatermesztés felfuttatásában - mondta Jakab István, a Magosz elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!