Gazdaság

2014.08.26. 13:55

A repce hozama a csúcson, a felvásárlási ár a mélyponton

Az utóbbi évek slágernövénye az őszi káposztarepce: a vasi termés zöme exportra kerül, ahol nagy részéből üzemanyag lesz, kisebb részét itthon étolajként hasznosítják. Évről évre nagyobb területen termesztik a repcét, idén rekordtermésnek örülhettek a termelők.

Peltzer Géza

A repce betakarítási eredménye idén eléri a 4 tonnát, melyre még nem volt példa Vas megyében és először fordult elő, hogy Zala megyét is megelőztük, az első helyen állunk. A sikeres és eredményes termesztés alapfeltétele a minimum 2,5 tonnás, de inkább a 3 tonna feletti terméshozam elérése.

- Egyik legfontosabb tényező a vetési idő. Az augusztusban vetett területekről zömében 4 5 tonnát takarítottak be, míg a legkésőbbi táblák a kelési hiányosság vagy egyéb technológiai elemek be nem tartása miatt idén sem adták meg az elvárható 2,5- 3 tonnás hozamot - mondta el lapunknak dr. Márkus Antal szaktanácsadó. A repce a tarlókon sok helyen újra kikelt, nagyon erős az állomány, ezek a rosszul beállított betakarító gépeket, vagy a megkésett aratást, kipergést jelzik - folytatta a szakember, aki már a jövő évi repcetermesztésre is gondol:

- Az őszi káposztarepce optimális vetési ideje augusztus vége, szeptember eleje. Gyakorlatban ez az augusztus 20-ától szeptember 5-éig terjedő időszakot jelenti. A hetvenes-nyolcvanas években a repce vetését augusztusban mindig befejeztük. A mostani csapadékos idő megnehezítheti az optimális vetésidő betartását, helyenként lehetetlenné teheti azt. A leggyakoribb őszi gombabetegségek ellen (fóma, alternaria) védelmet nyújt a difenokonazol+paklobutrazol: tebukonazol. A vetéssel kapcsolatban néhány, de nagyon fontos növényvédelmi teendőre is fel kívánom a gazdák figyelmét hívni. A közelmúltban szokásos 9-12 kg/ha vetőmag helyett ma már csupán 2-3 kg-ot vetünk el, tehát négyzetméterenként 50-60 szemet helyezünk ki 200 helyett. A ritka állomány gyomirtást kíván.

Aratják a repcét Rum határában. Vas megyében jól termeszthető, a jövedelmezőséget azonban nagyban befolyásolja a piac (Fotó: Szendi Péter)

- Olyan vetőmagot vásároljunk, mely csávázva van, így a kikelő kis növények védelme megoldott lesz. Továbbra sem javasolt a saját repcemag újra vetését, mely sajnos több gazdánál is elítélendő gyakorlat volt az elmúlt években.

Gyomirtásnál igen nagy szakmai felelősség hárul a gazdára, hiszen ha elgyomosodik területe esetleg már a repce kelése előtt, az optimálisnak mondott, megerősödött állomány nem tud kifejlődni.

- A néhány éve már bevált, Clearfield-technológiára kiemelten szeretném felhívni a figyelmet, melynek lényege, hogy ötvözi az alapkezelés és a valódi állománykezelés előnyeit.

A nagy olajtartalmú repce elszámolóára szeptemberre 300 forinttal, tonnánként 90 300 forintra, novemberre 700 forinttal 91 700 forintra, jövő márciusra pedig 200 forinttal 92 800 forintra nőtt. Ez az ár nem magas, két éve 130-140000 forint is volt, ami már a két tonna körüli termésátlaggal is nyereséget jelentett a termelők számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!