Gazdaság

2013.02.12. 13:35

A szükség nagy tanítómester

Manapság akár fizetős kurzusokon tanítják vissza nagyanyáink pénzkezelési módszerét, hogyan gazdálkodjunk a meglévőből; talán egyre kevesebből, hogyan osszuk be úgy a bevételünket, hogy jusson is, maradjon is.

Merklin Tímea

A folyamatosan szem előtt tartandó kérdés: a pénz az úr, vagy mi vagyunk a pénz urai? Vagyis állandóan ellenőrzés alatt kell tartani a pénzmozgásokat. Erre a legegyszerűbb megoldásnak az látszik, ha egy füzetben vezetjük a bevételeket és a kiadásokat. Javasolják, hogy vigyük haza a bolti blokkokat, otthon nézzük át még egyszer, valóban szükséges volt-e minden, amit megvettünk. Az szokott kiderülni, hogy nem - mindig több olyan dolgot megveszünk, amire csak elcsábultunk, olyan hatásosan kínálgatták magukat egyes termékek a polcokon.

A takarékossági intézkedések bevezetésekor nem csak azon kell igyekezni, hogy a pénzt ellenőrzés alatt tartsuk, hanem azon is, hogy a vásárlási szokásainkat uraljuk, illetve megváltoztassuk, ha kell: hogy valóban csak szükséges dolgokra adjunk ki. Aki például vásárlással szokta magát vígasztalni vagy rendszeresen ajándékozással kompenzálja kapcsolatai fogyatékosságait, annak nehéz lesz elterelni a gondolatait és érzéseit a "megszerzendő tárgyak" vágybirodalmából. Ezek az örömnek csak illúzióját nyújtják, nem boldogítanak igazán, érdemes átgondolni, milyen valódi örömökhöz juthatnánk.

A pénzügyek sikeres menedzseléséhez szükséges, hogy ne a nincsre koncentráljunk, hanem tervezzük meg, mire adjuk ki forintjainkat (Illusztráció: Benkő Sándor)

Aki vezeti a bevételeket-kiadásokat, tudja, hogy kitartás is kell, hogy ezt a tervezési stratégiát tartósan tudjuk alkalmazni. Sokan elkedvetlenednek, ha visszaesnek a "költekezésbe", ha kicsúszik a kezükből az irányítás, feladják, nem csinálják tovább, pedig érdemes újra próbálni, beledolgozódni, mert csak hosszú távon vezet eredményre.

A bevételek és kiadások vezetését érdemes összevetni a banki számlakivonattal. Nagyanyáink még nem használtak bankkártyát, nekünk már a banki háttér fenntartásával is számolni kell. Mibe kerül az, ha valaki bankkártyát használ, és a számlamozgásokról sms-ben kér értesítéseket (ez is egyfajta kontroll a pénzmozgások felett, de ennek is ára van). Évi több ezer forint különbség lehet a különböző bankok különböző számlacsomagjai között. Van egy internetes honlap, ahol össze lehet hasonlítani a szolgáltatások árait, hogy - igényeinkhez igazítva - a lehető legtakarékosabb megoldást válasszuk.

A célszerűsítés is fontos pillére a háztartási költségvetésnek. Hatékony módszernek mondják a "borítékolást": amikor borítékokat címeznek meg - az egyes célokra fordítandó pénzt belehelyezve, mennyit (és nem többet) szánunk valamire; illetve mire gyűjtünk egy másikban.

Az anyagi biztonság mindenkinek fontos, de a fogyasztói társadalom ösztönzései   a költés, sőt a túlköltés lehetőségei felé vitték a figyelmünket. Sokan nem tudják úgy menedzselni pénzügyeiket, hogy ne kelljen kuporgatni hó végén, sőt még a vágyak megvalósítására is jusson. A figyelem irányítása, a tudatosság kulcsszavak a szükségszerű   szemléletváltásban.  Érdemes tartalékokat képezni, ha csak kisebb összegeket is, de azok hatékony elhelyezése, befektetése olyan sikerélményhez juttat, ami segít  a hiányhelyzetekből a növekedés-motiváció, a gyarapodás irányába fordulni. Nem arra kell koncentrálni, hogy a pénz nincs vagy hogy fogy, hanem arra, hogy van: mindig  kicsit több, mint amennyire szükség van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!