Gazdaság

2015.01.02. 10:05

A talajok nemzetközi éve 2015

A Talajok Nemzetközi Évének nyilvánította 2015-öt az ENSZ, december 5-e pedig a Talaj Világnapja.

A jövőre egész évben zajló rendezvények célja az érzékenyítés és tudatosítás: kerüljön fókuszba a környezetkímélő tápanyaggazdálkodás és a talajvédelmi erőforrások fenntartható használata.

A talajromlás komoly probléma Európában.

Az Európai Unió területén a talajt veszélyeztető legfontosabb talajromlási folyamatok az erózió, a szerves anyagok csökkenése, a szennyezés, a szikesedés, a tömörödés, a biológiai sokféleség csökkenése, a lezáródás, valamint az árvíz és a földcsuszamlás.

A talajromlás egyik oka (súlyosbítója) az emberi tevékenység. Például a helytelen mezőgazdasági és erdőgazdálkodási módszerek alkalmazása, az ipari tevékenység, a turizmus, a városi és ipari terjeszkedés és az építkezés.

E tevékenységek következménye többek között a talaj termékenységének, széntartalmának és biológiai sokféleségének a csökkenése, a kisebb vízmegtartó kapacitás, a gáz- és tápanyagkörforgás megszakadása és a szennyező anyagok lassúbb lebomlása.

A talajromlásnak így közvetlen hatása van a víz, a levegő minőségére, károsíthatja az emberek egészségét, veszélyeztetheti az élelmiszer- és takarmánybiztonságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!