Utazó

2015.05.04. 16:58

Megújult a templomba járnak a pusztacsaládiak - Kettős szobor a falu büszkesége

Pusztacsalád - A falunak két jelentős látnivalója van: a 18. századi római katolikus templom és az önkormányzati hivatal mellett álló kettős szobor: Szent István alakja Széchenyi István arcával.

Merklin Tímea

A templomot 15 millió forintos pályázati támogatás segítségével újították fel tavaly, összesen 25 millió forintba került, mert vizes volt, szigetelni is kellett – tudjuk meg a polgármestertől, Csapó Gábortól, aki egyben az egyháztestület világi alelnöke. Vasárnaponként csaknem száz ember jár misére a 260-270 lakosú településen.

A templom berendezései közül a legszebb az aranyozott ezüst kehely, amelynek talpán Krisztus kihallgatásának helyszínei láthatóak. Mesterjegye alapján feltételezhető, hogy Johann Christoph Holstein készítette 1740 körül.

Csapó Gábor polgármester a megújult katolikus templom előtt. Fotó: Merklin Tímea

A falu műemlékei között a legérdekesebb a Fő utca és az Új utca kereszteződésében álló Szent István-szobor. A történet szerint a 19. században a legnagyobb magyar fia, Széchenyi Ödön elhatározta, hogy szobrot állít elhunyt édesapja emlékére, halálának első évfordulójára. De mivel akkor nem lehetett nyíltan emlékezni Széchenyi Istvánra, Szent István szobrát állították fel – közadakozásból teremtve elő a szükséges pénzt.

A szobor elkészítője, Höller György soproni kőfaragó volt, aki ügyesen megörökítette Széchenyi István, a legnagyobb magyar arcvonásait Szent István szobrán. Ez az ország első Széchenyi István emlékszobra.

Először 1938-ban, legutóbb pedig 1991-ben a Széchenyi Kör és a Széchenyi Alap támogatásával állították helyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!