Gazdaság

2015.01.28. 12:59

A visszatérés költségvetése lehet az idei - Gazdasági évnyitót tartottak Szombathelyen a régió kamarái

Szombathely - 2015 a visszatérés költségvetése lehet – mondta dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke az idei év gazdasági lehetőségeit és kockázatait mérlegelő előadásában a Nyugat-Dunántúli Régió Kereskedelmi és Iparkamaráinak Szövetsége szerdai regionális gazdasági évnyitóján, amelyet a Tóvendéglőben rendeztek.

Unger Tamás

- Ha csak a magyar gazdaság mutatóit nézzük, optimisták lehetünk, de ha kitekintünk a határokon túlra, bizonytalan év áll előttünk mondta az elnök, aki egy olyan grafikont mutatott be, amely azt szemlélteti, hogy a 2008-as gazdasági válság után a német és a magyar gazdaság hogyan viszonyult egymáshoz, hogyan zuhant le mindkettő: a 2009-es mélyponton a magyar rosszabb állapotba került, de aztán a fordulat óta meredekebb növekedési görbét mutat, mint a német gazdaság. Nem csak a növekedési ütemünk magasabb, van egy reál felzárkózás az európai gazdasághoz. Az az igazi kérdés, hogy ez mennyire fenntartható. Parragh László emlékeztetett, hogy az MKIK minden meglátását igazolta az élet: a szerkezeti reformoktól az uniós források gazdaságba terelésén át az adósságállomány csökkentéséig. Ezek együttese tudta a növekedést emelni, így lehet, hogy 2013-ban Magyarország kilépett a recesszióból, 2014-ben dinamizálták a gazdaságot. Az elnök kiemelte: csak tavaly 6 milliárd eurónyi forrást sikerült lehívni, lehet, hogy mi leszünk az az ország, amely az utolsó centig hasznosítja az uniós pénzeket. A növekedési hitelprogram idén is folytatódik.

- 2015 a visszatérés költségvetése lehet. Növekszik a hitelezési kedv, csökken a külső adósságállomány, és nagyobbrészt forintban van, főleg a lakosságnál. Nem mindegy, hogy a jövedelem az országon belül marad-e – mondta Parragh László, aki az úgynevezett „görög kockázatról" szólva a „Greek Exit"-et említette, Görögország esetleges kilépését az EU-ból, amely tartós kockázat. Az euró alapproblémáját kellene megoldani, ami abban rejlik, hogy a különböző teljesítőképességű országoknak azonos fizetőeszköze van. További kockázat, hogy visszaeshet az exportteljesítményünk. Ha korábban valaki azt mondta volna, hogy nyílt fegyveres konfliktus lesz a szomszédos országban, azt sült bolondnak néztük volna. Most csökken az olaj ára, ami Magyarországnak jó, de ha visszafordul, annak komoly következményei lesznek.

Megtudtuk: az MKIK támogatja az USA és az EU szabadkereskedelmi megállapodását, mert úgy gondolják, hogy a korlátok lebontása mindig hasznos. De Európa igazi partnere a nagy területekkel, nyersanyagokkal bíró keleti térség. Az USA-val szemben nincs technikai előnyünk. Fontos a dollár, mint világvaluta stabilitása, hiszen többet használnak belőle a világban, mint maga az USA. Ehhez képest az euró gyengébb fizetőeszköz. A svájci frank mozgásairól szólva az elnök úgy fogalmazott: Svájc levágta magát az euróról, hogy ne üljenek egy hullámvasúton.

Az elnök hangsúlyozta: olyan strukturális reformok vannak előttünk, amelyek erősen fognak hatni középtávon, ilyen a szakemberképzés és a felsőoktatás átalakítása, fontos a felnőttképzés bevitele a gazdaságba. Kiemelte: a Nyugat-Magyarországi Egyetem az egyik legkritikusabb intézmény ma Magyarországon.

A regionális gazdasági évnyitón tájékoztatót tartott az Európai Vállalkozói Parlament brüsszeli üléséről Brumbauer József, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, az ipari tagozat elnöke. Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke arról beszélt, milyen gazdasági és településszerkezeti környezetben valósul meg majd a Területfejlesztési Operatív Program, amelynek forrásai – a szándékok szerint idén nyártól lesznek elérhetők. A megye specifikumát abban ragadta meg, hogy országos harmadikok vagyunk az egy főre jutó GDP-termelésben, és szintén harmadik Vas megye – de a sorban hátulról –, ha a lakosságszámot nézzük.

Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke mondandójának lényeges kérdése volt a szakképzés fejlesztése, amelyet a kormányzat és a városvezetés is támogat. Az elnök, aki eddig a Nyugat-Dunántúli Régió Kereskedelmi és Iparkamarái Szövetségének soros elnöke is volt, a rendezvény végén átadta a soros elnökség kulcsát Győr-Moson-Sopron megye kamarai társelnökének, Mikóczi Tamásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!