Gazdaság

2017.03.12. 17:00

Az adatszolgáltatás kötelező a mezőgazdászoknak

Körkép - Két határidő is közeleg a mezőgazdászok számára. Érdemes odafigyelni, a mulasztást büntetik.

Turbók Attila

- Újabb adatszolgáltatási határidő közeledik, így a gazdálkodóknak érdemes most is egy kicsit odafigyelni kötelezettségeikre - kezdte a tájékoztatást Avar Kálmán, a Vas Megyei Kormányhivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztályának vezetője. A nitrátérzékeny területen gazdálkodóknak, valamint a háztartási igényt meghaladó mértékben állattartást végzőknek (vegyes állattartás esetén 5 számosállat/ingatlan, baromfi esetén 3 számosállat/ingatlan, amelyben 1 számosállat: 500 kg élőtömegű állatcsoportnak felel meg) január 1. és március 31. között adatot kell szolgáltatniuk a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméhez szükséges cselekvési programról. Utóbbi kötelezettség 2016. január 1-jén lépett hatályba.

- Az eddigi gazdálkodási év (szeptember 1-jétől december 31-éig) helyett a következő időszaktól kezdve naptári évre vonatkozóan kell a nitrátjelentést megtenni. Ennek megfelelően az adatlapokat január 1. és március 31. között kell majd elektronikusan, ügyfélkapun keresztül beküldeni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) részére - tudtuk meg a főosztályvezetőtől. A konkrét részletekről szólva elmondta: az ügyfélkapun, az általános nyomtatványkitöltő programban (a http://anyk.nebih.gov.hu" target="_blank"/ címről) letölthető a formanyomtatvány, melyet a gazdáknak a www.magyarorszag.hu portálon keresztül kell benyújtaniuk.

A gazdálkodók a munka mellett a határidőkre is figyeljenek! Fotó: Unger Tamás

- A gazdálkodó adatszolgáltatását a gazdálkodási napló a tápanyag-gazdálkodásra, trágyázásra, parcellaművelési adatokra, valamint állattartásra vonatkozó lapjai vagy az ezeknek megfelelő adattartalommal vezetett folyamatos nyilvántartások alapozzák meg - mondta lapunknak a mezőgazdasági szakember. Hozzátette még: az elektronikusan beküldött adatlap másolatát öt évig kell megőrizni.

- Fontos a gazdák számára a közelgő határidő, hiszen az adatszolgáltatást elmulasztókkal szemben a talajvédelmi hatóság nitrát-adatszolgáltatási bírságot szabhat ki - mondta a kormányhivatal főosztályvezetője.

Még egy határidő is közeleg a termelőknek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja azon őstermelők figyelmét, akik 2016. január 1-jét követően váltottak ki őstermelői igazolványt vagy 2016-ban cserélték le korábbi, papíralapú, barna színű igazolványukat, hogy ha nem rendelkeznek a 2017-re érvényes értékesítési betétlappal, úgy azt - az őstermelői jogviszony folytonosságának sérülése nélkül - március 20-áig igényelhetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!